FAKTA OM FOLKETINGSVALGET

I en valgkamp flyver det omkring med ord og begreber såsom storkredse og partilister, som SFU’er der er aktiv i en valgkamp, er det imidlertid godt at vide, hvad disse begreber dækker over.

Hvad er en storkreds?

Ved folketingsvalg er Danmark inddelt i 10 storkredse, som hver især er opdelt i en række opstillingskredse, hver kreds svarer typisk til en kommune, større kommuner f.eks. København er dog inddelt i flere opstillingskredse. I hver kreds har partierne så mulighed for, at opstille en kandidat – en kandidat kan være opstillet i flere kredse.

Når man på valgdagen skal stemme, kan man så stemme på alle kandidater der er opstillet i ens storkreds.

Der i Danmark følgende ti storkredse: Bornholm, Nordjylland, Vestjylland, Østjylland, Sydjylland, Fyn, Sjælland, Nordsjælland, København og Københavns Omegn

Hvad er forskellen på en sideordnet liste og partiliste?

I hver storkreds har SF valgt at opstille kandidaterne på enten en partiliste eller en sideordnet liste, hvilket først og fremmest betydning for, i hvilken rækkefølge kandidaterne bliver valgt til folketinget, når stemmerne tælles op.

Ved sideordnet opstilling er det kun de personlige stemmer der afgør hvem der kommer i folketinget. Det giver al magten over hvem der kommer i folketinget til vælgerne, men betyder også at SF-kandidaterne ikke kun kæmper mod andre partier, men også kæmper internt mod hinanden.

Ved partiliste har listestemmerne, altså dem der har stemt på et parti men ikke på en person, større indflydelse. Her fordeles listestemmerne fra toppen indtil den øverste har opnået stemmer nok til at komme ind. Derefter fortsætter man med nummer to og så videre, end til alle listestemmerne er opbrugt. Det betyder at partiet får en større magt over hvem der skal vælges. Det er meget sjældent at det ikke er de øverste på listen der vælges, når der er partiliste.

www.sf.dk/kandidater er det muligt at se et kort over alle landets storkredse, se hvilke SF’ere der er opstillede samt hvilken opstillingsform der er valgt i storkredsen.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s