BAGGRUNDSNOTAT OM FATTIGDOM OG ULIGHED

Problemets omfang
I løbet af de sidste 10 år er udviklingen gået den forkerte vej. Uligheden er steget og flere børn vokser op i fattigdom.

I 2001 havde Danmark den laveste ulighed blandt de vesteuropæiske lande. I 2009 var Danmark nede på en 6. plads. Næstefter Island (hvor finanskapitalen fik totalt frie tøjler) var Danmark ifølge Eurostat det land, hvor uligheden steg mest fra 2001-2009.

Samtidig med at uligheden er steget, vokser flere og flere børn op i fattigdom i Danmark. Fra 2002 til 2009 er antallet af fattige børn (ekskl. studerende) steget fra lidt over 40.000 til over 60.000 børn. Hertil kommer, at antallet af langvarigt fattige børn er steget fra 9000 i 2003 til over 14.000 i 2009.

Hvad betyder tallene?
Hvis uligheden bliver ved med at vokse, knækker Danmark. Vores byer bliver opdelte. Kriminaliteten vokser og samlede uddannelsesniveau falder.

Fattigdom fastlåser mennesker. Børn, der vokser op i fattigdom, oplever neder- lag og afsavn som ingen fortjener. Fattigdom avler håbløshed fordi den enkeltes muligheder indskrænkes.
Vores vision!
Lighed betyder lige muligheder. Uanset om dine forældre arbejder som rengø- ringsassistent eller forsker, skal du have mulighed for at forfølge dine drømme. Det kræver, at kernevelfærd og uddannelse er skattefinansieret og af høj kvali- tet, samt at de økonomiske forskelle ikke vokser sig for store.

Fattigdom er både en lås om den enkeltes liv, men også skadende for samfundet. Menneskers potentiale og mulighed for at bidrage til fællesskabet undergraves, hvis ikke de har en basal økonomiske sikkerhed.

Vores vision bygger derfor på, at få skal have for meget og færre skal have for lidt.
Nej til fattigdom og udstødelse:

 • Starthjælpen, kontanthjælpsloftet og 450 timers-reglen skal afskaffes
 • Der skal skabes flere arbejdspladser, så arbejdsløsheden falder
 • Danskere med depression og angst skal tilbydes bedre behandling og
  sikres en vej tilbage til livet
 • Vi skal som samfund have en aktiv og håndfast indsats, der hjælper mis-
 • brugere til at blive afvænnet

Fordeling og omfordeling:

 • De rigeste skal bidrage mere til fællesskabet Lønmodtageres vilkår skal forbedres ved at omfordele fra de allerrigeste
 • til folk, som de er flest. Der skal ikke længere være skattelettelser, der kun gavner toppen.

Lige muligheder

 • Det skal ikke være pengepungen, der bestemmer kvaliteten af den behandling du kan få, hvis du bliver syg. Derfor skal det offentlige sundhedsvæsen styrkes og overbetaling af det private, samt fradrag for private sundhedsforsikringer stoppe.
 • Alle skal have lige muligheder i uddannelsessystemet. Derfor vil vi arbejde imod forringelser af SU’en, gøre op med overakademiseringen og sikre en ordentlig start på skolelivet gennem heldagsskoler og lektiecaféer.
 • Om du bor til leje eller er ejer skal ikke være bestemmende for, om du har gode muligheder i livet. Vi vil derfor mindske uligheden på boligområdet. Det kræver en samlet indsats, der både udbygger den almene boligsektor, styrker reguleringen på det frie lejemarked, igangsætter en aktiv bekæmpelse af ghettodannelse. På længere sigt, når den økonomiske nedtur er vendt vil en ophævelse af skattestoppet på ejendomsværdibeskatning, der reelt betyder skattelettelser til boligejerne år efter år, også bidrage til en mere fair beskatning.

Der er brug for forandring. Alle skal have lige muligheder for at forfølge deres drømme. Ingen børn skal vokse op i fattigdom. Det er fundamentet for et stærkt Danmark.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s