SKOLESTART 2013

HAR DU PENGE; SÅ KAN DU FÅ!

Helt fra barnsben lærer vi af sangen om bageren i Nørregade, hvordan kapitalismen fungerer.  For sætningen er mere end blot en uskyldig linie i en børnesang. Det er sandheden om, hvordan der, selv i det danske velfærdssamfund, er store forskelle i, hvilke muligheder man har, alt efter størrelsen på sin eller sine forældres pengepung.

 •     Har du penge, kan du få dig en uddannelse. Det er desværre sandheden på mange ungdomsuddannelser, der må kræve op til 2500 kr. i brugerbetaling på undervisningsmaterialer. Herudover kommer udgifterne til studieture. På universiteterne skal de studerende hver semester slippe en stor del af SU’en på obligatoriske bøger, og på erhvervsuddannelserne kræves det, at du investerer i arbejdstøj, materialer, udstyr osv. Som om det ikke skulle være nok, så flirter højrefløjen med tanken om, at selve undervisningen skal koste penge. VU luftede før sommerferien et beløb som 5.000 kr. pr. Semester på universiteterne – et klart skred for princippet om uddannelse for alle.
 •     Har du penge, så kan du få, er sandheden om det boligmarked, der møder unge, når vi flytter hjemmefra. Det er ikke fair, at hvis dine forældre ikke har råd til at give dig et forældrekøb, er du overladt til et privat lejemarked, hvor mange bliver fuppet, får frataget deres indskud og betaler alt for høje husleje.
 •     Endelig koster det tusinder af kroner, hvis du får brug for en psykolog. Rigtig mange unge bliver presset og døjer med psykiske problemer som angst, depression og stress. Men selv hvis man bliver henvist af sin læge, er psykologhjælp urimelig dyrt, og selvom det offentlige giver støtte, kommer det først og fremmest de velstillede til gode, der har råd til at betale resten selv.

Er det fair? SFU siger klart nej. Vores opskrift på god og gratis uddannelse følger princippet, at har du viljen, så kan du få. I vores kagebod er kagen gratis, ligesom det burde være gratis at tage en uddannelse. Privatøkonomien skal ikke være en barriere for at finde et sted at bo i nærheden af sit uddannelsessted, eller få hjælp af en psykolog til hurtigt at komme tilbage til kammeraterne og gennemføre sin uddannelse, hvis det er psyken og ikke benet der knækker.

Gratiskage

VORES OPSKRIFT:

Stop for brugerbetaling på uddannelse

Uddannelse skal være gratis, så alle, der har viljen, får lige muligheder. Derfor kræver SFU, at skolerne skal udlåne alle materialer, som er nødvendige for, at man kan gennemføre uddannelsen, og elever og studerende skal kunne trække indkøb af studiematerialer fra i skat.

Flere ungdomsboliger – der er til at betale.

SFU vil have bygget flere ungdomsboliger, så det bliver nemmere at finde et ordentligt sted at bo tæt på sin uddannelse, og vi vil sikre, at man kan få hjælp på lokale boligkontorer til at undgå snyd.

Gratis psykologhjælp til unge under 25.

Regionerne bør ligestille psykiske og fysiske sygdomme, og lige såvel som børn får gratis tandlægebehandling, gøre det gratis for unge op til 25 år, at gå til psykolog gratis.

Læs aktionskataloget med inspiration til happenings.

Skolestartslayout

KAMPAGNENS FORMÅL:

Skolestartskampagnen er en oplagt chance for at udnytte, at mange unge starter med fornyet energi efter sommerferien og måske kunne tænke sig at engagere sig i politik som deres nye hobby. Vi skal derfor vise, at politik sagtens kan være hverdagsnært og handle om at løse de problemer, vi selv oplever i det daglige.

Et vigtigt fokus er derfor at få unge til at signe sig op til at høre mere om kampagnen, så vi kan ringe dem op og fortælle dem om deres muligheder for at være med. Vi har brug for flere aktivister, og vi har brug for de lokale unges inputs. For i løbet af august-september skulle vi gerne få snævret fokus i kampagnen gradvist ind til en enkelt klar mærkesag med en lokal vinkel, som vi kan sætte dagsorden med og bruge til at give SF en stærk ung profil frem mod kommunal- og regionsvalget.

INGREDIENSER:

 •     Visitkort på tandstik forklarer kampagnens budskab kortfattet og kan deles ud sammen med kage.
 •     Flyers kommunikerer mere dybdegående om problematikken og vores løsningsforslag samt appellerer til engagement. I opfordres dog til selv at lave lokale flyers, når I har fastsat datoer for kampagneevents, som folk kan tage med til.
 •     Plakater skaber blikfang og synlighed omkring SFU og skal ophænges på flest mulige skoler.
 •     Endvidere udvikles en quiz med relevante spørgsmål, I kan have med ud på skolebesøg.
 •   Coverbilleder til facebookprofiler deles, så signuppere kan vise deres støtte til kampagnen.
 •   Kondomer og lightere med fængende budskaber kan deles ud som en sjov måde at kommunikere kampagnens dagsordener.

RESPEKT:

Respekt for erhvervsuddannelserne køres som kampagne sideløbende i skolestarten. I opfordes til at tage ud og hænge Respektplakater op sammen med skolestartsplakaterne på tekniske skoler, hvortil der også er separate flyers, I kan uddele.

Læs merelike kampagnen og bestil materialer.

sfu_respekt_logo

SKOLESTARTSKAMPAGNENS BØLGER:

 1. Til en start er det vigtigt, at komme ud og markere SFU på flest mulige skoler. Ved at være synlige med plakater og bannerdrop i starten har vi allerede markeret os og vagt interesse. Dette følges op med kageboder og flyeruddelinger, og I kan gradvist begynde at vejre stemningen for, hvilken dagsorden, der optager de unge i jeres by.
 2. Efter synlighedsbølgen er det vigtigt at have en fase, hvor I engagerer de interesserede. Hold en række uforpligtende åbne arrangementer, som ikke bare er klassiske medlemsmøder, men fx politiske visionscaféer, lyttemøder ude på skolerne eller kampagnecaféer, hvor folk kan komme og aktivt være med til at forberede kampagneevents og bidrage til at udvikle en kampagne rettet mod en lokal mærkesag. Fin inspiration i oplægs- og mødeaktivitetshæftet.
 3. Hvis I er rigtig seje, så tager I kampagnen til en tredje bølge, hvor I snævrer helt ind på en enkelt sag og udvikler et lokalt løsningsforslag i samspil med jeres KV- eller RV-kandidater, som en lokalkampagne kan bidrage til at sætte på den lokale mediedagsorden. Dette kan kickstartes med et folkemøde, og I kan få hjælp af Rejseholdet til at planlægge og udføre en lokal kampagne.

Har du spørgsmål til kampagnen, kan du altid kontakte SFU’s landskontor. Skriv til landssekretær Katrine Kaspersen på kaspersen@sfu.dk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s