Guide til lokal lærepladskampagne

En sej kampagne som gør en forskel

Her følger en guide og lidt inspiration til hvordan man kan lave en lokal kampagne for at kommunen skal sikre flere lærepladser. Guiden er lavet med udgangspunkt i vores lokale lynkampagne for lærepladser i SFU Århus i foråret 2012, hvor vi var med til at sikre strammere lærepladsklausuler efter en kort kampagne på 10 dage.

 

Det politiske

I Aarhus blev der i 2010 indført sociale klausuler til bygge- og anlægsopgaver. De indebar blandt andet at man ved sådanne opgaver skulle undersøge muligheden for at skrive krav om lærlinge ind i kontrakterne med virksomhederne som fik ordren, således at man kunne sikre flere lærlinge på kommunens byggerier.

I 2012 er ordningen blevet evalueret og det har vist sig at den kun har ført til 3 nye lærepladser, fordi kravet simpelthen har været så vagt, at det ikke er blevet implementeret i kontrakterne.

I Aarhus fremsatte SF forslag om at klausulerne således skulle strammes og at klausulerne også skulle gælde på driftsopgaver fx køkkendrift og vedligehold af kloaker. Fra starten så der ikke ud til at være opbakning til forslaget, så SFU Århus besluttede sig for at samle opbakning og presse politikerne fra de andre partier – det virkede.

Hvordan ser det ud i jeres kommune? Er der lærepladsklausuler og virker de?

 

Kampagnen og aktiviteter

Vores kampagne skulle sikre to ting: 1) Opbakning fra de personer det faktisk vedrører, i dette tilfælde eleverne på teknisk skole i Aarhus så politikerne kunne se det faktisk var vigtigt og 2) Opbakning fra andre i byen så de kunne være med til at presse politikerne. Vores aktiviteter skulle afspejle dette.

Underskriftindsamling på Aarhus Tech

Vores hovedaktivitet var indsamling af underskrifter på de tre afdelinger af teknisk skole i Aarhus. Her samlede vi på 7-8 skolebesøg 551 underskrifter. På de mest succesfulde besøg, var det omkring en underskrift i minuttet til kampagnen, selvom vi kun var to der samlede ind.

De fleste SFU’ere går i gymnasiet og kender derfor måske ikke teknisk skole i byen så godt, men det er ikke meget anderledes at lave skolebesøg her, end alle andre steder. Man kan stille sig foran skolen eller gå rundt i kantinen ligesom på sit gymnasium. Men vi oplevede også at lærere og elever synes det var fedt at vi bare gik rundt i undervisningen og samlede underskrifter – i de værksteder (og teorilokaler), hvor der var lærere spurgte vi dem om vi måtte forstyrre lidt, hvilket vi fik lov til og stor opbakning til alle steder andre steder gik vi bare rundt i værkstederne og snakkede med eleverne en af gangen.

Vores underskrifter afleverede vi til beskæftigelsesrådmanden.

Foretræde for beskæftigelsesudvalget

Foruden at samle underskrifter snakkede vi også med eleverne på teknisk skole om, hvorvidt de ville være med i kampagnen og måske komme med til foretræde ved beskæftigelsesudvalget. Det var der flere elever der gerne ville og vi fik til foretrædet selskab af en sej tømrerlærling der kunne fortælle om det at være i skolepraktik og hvorfor det er bedre med rigtig praktik – det kom tilsyneladende bag på politikerne at skolepraktik ikke var vildt nice, så det var fedt at vi kunne være med til at sikre at de fik den oplysning.

Happenings i byen

For at nå ud til den bredere befolkning planlagde vi også happenings i midtbyen. Vi aktionerede bl.a. for at alle unge skal have mulighed for at blive færdig med deres uddannelse og dansede rundt i det springvand aarhusianske studenter danser rundt i – se et klip fra aktionen her: https://www.facebook.com/#!/photo.php?v=3779842303364

Den dag forslaget skulle til afstemning lavede vi flash-mob på rådhuset for at minde politikerne om hvor vigtigt emnet er. Vi gik i stå under overskriften: ”Ingen skal gå i stå pga. lærepladsmanglen”

Pressearbejde

Vores happening gav selvfølgelig opmærksomhed ved de forbipasserende, men vi forsøgte også at bruge den til at skabe opmærksomhed om sagen i pressen. Det lykkedes dog kun at få en kort notits i lokalavisen i nordbyen før den dag, hvor der skulle stemmes om forslaget. Som så til gengæld blev dækket af begge de store Aarhus-aviser. Det var selvfølgelig ærgerligt at vi således ikke fik presset politikerne særlig meget gennem offentligheden, men hovedsageligt gennem de andre kampagneelementer – og så var det da fedt at vi var med til at sikre positiv presse omkring forslagets vedtagelse, hvor de borgerlige eller prøvede at fremstille det som ond tvang.

Se bl.a. stiftens netartikel her: http://stiften.dk/aarhus/flere-firmaer-skal-tage-laerlinge

Vi snakkede desuden sammen med de elever som gerne ville bidrage til kampagnen således at vi kunne bruge deres historier som eksempler på hvorfor forslaget var en god idé, sådan at pressen og politikerne fik øjnene op for at det drejede sig om rigtige mennesker og ikke bare tal. Det gav rigtig god pote.

Sidst men ikke mindst brugte vi noget tid sammen på at skrive læserbreve – der viste sig, både at være en hyggelig og effektiv aktivitet.

Hvor kan man få hjælp?

Vores kampagne forløb meget hurtigt og SF var med fra starten, men ellers er det en rigtig god idé at samarbejde med den lokale SF-partiforening, så de kan fremsætte et forslag i byrådet i forlængelse af kampagnen, når man forhåbentlig har fået overbevist folk om at det er en god idé. SF i andre kommuner er også altid behjælpelige til at give gode råd om, hvordan lærepladsklausulerne skal skrues sammen så de virker. Vi havde god hjælp af, at snakke med unge byrådsmedlemmer i nabokommuner, som også havde lærepladsklausuler.

Foruden SF er det oplagt at samarbejde med andre som også kæmper for flere lærepladser. Det kan fx være den lokale 3F-afdeling eller EEO på teknisk skole.

Kom i gang, det er vigtigt!

Vi ved alle sammen at manglen på lærepladser er skidt for både den enkelte og for hele samfundet. Men denne kampagne har virkelig vist os at der er mennesker bag tallene. Vi har talt med elever som er startet forfra på forskellige uddannelser flere gange i håb om at der næste gang ville være en læreplads og vi har snakket med skolepraktikelever som sammenligner praktikken på skolen med at samle IKEA-skabe og fortæller om hvordan de elever som ikke kunne få hverken læreplads eller skolepraktik er gået helt ned.

Dette problem er for vigtigt til ikke at blive løst og det KAN løses! Derfor er det en oplagt sag for SFU’ere i hele landet at tage op.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s