Læserbrevsguide

De forskellige avisers debatspalter er på mange måder en undervurderet kampplads. Alt for ofte overlades de til håbefulde, selvpromoverende folketingskandidater og mavesure mennesker med for god tid. At der her ligger et uudnyttet potentiale er helt klart, for faktisk forholder det sig sådan, at rigtig mange mennesker læser de debatindlæg der trykkes i avisen.

Læserbreve vedrørende Afghanistan

Når der kan være særlig grund til at sende læserbreve i anledning af at Danmark nu i 7 år har deltaget i krigen mod Afghanistan, er det fordi læserbrevene kan udfylde en lang række væsentlige funktioner, der er relevante lige nu. For det første er krigen totalt gledet ud af den danske debat, læserbreve kan være med til at sætte fokus på den igen. Dernæst forholder det sig sådan at mange betragter det som en selvfølgelighed at de udstationerede besættelsestropper bidrager til at gøre svære tider lettere for den Afghanske befolkning – når det ikke er tilfældet må vi påpege det. Sidst men ikke mindst er det super vigtigt at få fjernet nogle af de myter der findes om venstrefløjen og krigsdeltagelsen. Vi er ikke imod denne krig fordi vi hader Danmark eller de danske soldater og vi løber ikke blot efter en folkestemning når nogen dør. Nej vi har saglige argumenter for hvorfor tropperne skal hjem, og  respekterer de danske troppers indsats.

Læserbrevet kan fx handle om:

 • 7 år med krig er nok
 • Krigen er en fiasko
 • Der er flere angreb
 • Vi forgylder multinationale selskaber, de bygger det op vi bomber
 • Taleban får øget indflydelse
 • Eksperter tror ikke at krigen kan vindes
 • En militær sejr er ikke en mulighed
 • Der er øget opiumssalg
 • DK skal ikke blot følge USA

Hvordan skrives et læserbrev?

Skriv kort enkelt og præcist

Der er intet, der bliver mere forståeligt af at blive skrevet langt eller indviklet. Et kortfattet læserbrev med fængende og dækkende overskrift og en klar holdning virker bedre end et langt, vævende indlæg.  Ligeledes skal sproget være klart og almindeligt, og som udgangspunk uden fremmedord.

Kun ét budskab

Dine budskaber står i forvejen i en konkurrencesituation med en masse andre budskaber. Hvis du oven i købet placerer flere budskaber i sammen tekst, vil de konkurrere med hinanden om modtagerens opmærksomhed – og gøre, at vedkommende måske ikke kan opfange nogen af dem.

Billedsprog og punch-lines.

En af de bedste måder at få folk til at forstå budskabet er at bruge letforståelige billeder. En klassiker er Anders Fogh’s billede af pengene, der fosser ud af statskassen, men mindre kan også gøre det. Find selv på metaforer til brug i dit læserbrev.

En anden metode er enkle punch-lines som: ”Tropperne er ikke en del af løsningen, men en del af problemet”

Målgruppe

De enkelte medier varierer meget på, hvilken målgruppe, de har. Da det er vigtigt at blive læst af mange er især gratisaviserne et godt medie.

Læserbrevets opbygning

En god disposition er af stor betydning for, at dit læserbrev virker gennemtænkt, og at dit budskab kommer til at stå klart for modtageren. Det er vigtigt at starte ud med en god overskrift, den skal være rammende for læserbrevets indhold, og den skal give læseren et hint om hvad læserbrevet handler om. Det er således ikke nok med følelsesudbrud som ”nu er det nok,” her er fx ”Tropperne hjem!” langt mere rammende og beskriver hvad dit læserbrev handler om.

Et læserbrev bør indledes med at budskabet kort siges. Herefter følger så argumenter og begrundelser for hvorfor dette budskab er korrekt. Det er en god ide at argumentere ved at komme med letforståelige eksempler.

Afslutningsvis er det en god ide at gentage den overordnede pointe.

Eksempel på læserbrev: (kun til inspiration, lad være med at kopiere dette og sende det ind):

17 DØDE DANSKERE I AFGHANISTAN (overskrift)

Unge danskere skal ikke dø en meningsløs døde (kort præsentation af budskab). Man hører jævnligt fra folk der støtter krigen i Afghanistan, at det er at slå plat på døde soldater, at kræve tropperne hjem i forbindelse med at danske soldater lader livet. Men helt ærligt så synes jeg, at det modsatte er tilfældet.

Det må i mine øjne være udtryk for en særligt kynisk menneskeopfattelse, at selv det at andre mennesker dør, ikke kan få de der støtter krigen til at genoverveje deres standpunkt. Når danske soldater dør, er det i mine øjne passende at gøre to ting: at sørge over et mistet liv og at overveje om dette liv virkelig blev ofret for en værdig sag(argumentation). Jeg mener at 7 års krig er nok – træk så de tropper hjem(gentagelse af pointe.

Peter Søndergård, SFU-Ringkøbing
Markskellet 50
6950 Ringkøbing

Husk desuden.

 • Giv læserbrevet en god overskrift (ellers giver avisen den én, der er endnu dårligere).
 • Send kun til én avis og gør denne avis opmærksom på det. Det er de færreste aviser, der bryder sig om, at se deres læserbrev bragt andre steder.
 • For at gøre det personligt må du meget gerne sende et foto med.
 • Mange aviser har bestemte regler for, hvor lange læserbreve må være. De står som regel på debatsiderne.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s