Baggrund om praktikpladser

1) Hvad er en praktikplads?

En stor del af forløbet på en erhvervsuddannelse foregår ude i en virksomhed, hvor man er i praktik. Når man har en aftale med virksomhed,  bliver man lærling. Uden en praktikplads kan man derfor ikke gennemføre uddannelsen.

 

2) Hvad er problemet omkring praktikpladserne i dag?

Den økonomiske krise betyder, at der er mindre arbejde i virksomhederne. Derfor sker der fyringer og derfor tager arbejdsgiverne færre lærlinge ind. Det betyder, at en stor gruppe, som har gået på en erhvervsuddannelse, pludselig sidder fast i uddannelsen. Man kan simpelthen ikke komme længere. De seneste tal fra Undervisningsministeriet siger, at over 3.500 elever mangler en praktikplads – det svarer til 6 % flere end sidste år – og mange forventer, at tallet stiger i de kommende måneder.

 

Der er to store problemer ved manglen på praktikpladser: 1) Mange unge, der var blevet lovet en uddannelse, bliver pludselig tabt på gulvet 2) På længere sigt vil vi stå i en situation, hvor vi mangler arbejdskraft, og en masse danskere, der  aldrig har fået gjort deres uddannelse færdig.

 

3) Hvad er løsningerne?

SF har fremlagt nedenstående krav i Folketinget.. Vi behøver ikke at sætte os ind i alle de tekniske ting, men det er godt at have en idé om kravene og deres sammenhæng.

 

  1. Offentlige investeringer skaber flere praktikpladser

I takt med at arbejdsløsheden stiger, skal de offentlige investeringer øges. Den offentlige transport, skoler, sygehuse og andre offentlige bygninger trænger til et vældigt løft. SF har fremlagt en investeringsplan i offentligbyggeri på 65 mia. kr. Det kan sparke økonomien i gang, og dermed skabe flere jobs i byggebranchen og mulighed for flere praktikpladser.

 

  1. AER-skruen[1] skal strammes

Det skal være mere økonomisk fordelagtigt at tage lærlinge. SF foreslår at der skrues op for AER-bidraget. Som en gulerod får alle virksomheder, der tager en lærling 10.000 kr., når prøvetiden er overstået, og yderligere 10.000 kr., når praktiktiden er ovre.

 

  1. Offentlig uddannelsesforpligtigelse

I statens, regionernes og kommunernes udbudsmateriale skal der stilles krav om, at der ved alle offentlige licitationer i mindst 15 % af projektets arbejdstimer udgøres af personer under uddannelse.

 

  1. Skolepraktikordning med kvalitet

Skolepraktikordningen skal genindføres på de uddannelser, hvor regeringen har fjernet den. Men skolepraktikordningen skal være af høj kvalitet, det må ikke være muligt at gennemføre hele uddannelsen på skolen. Skolen står som garanti for, at der bliver gennemført en uddannelse, hvor 50 % af tiden er ude på en virksomhed.

 

  1. Bedre vejledning.

Der skal gøres en indsats på de tekniske skoler for at introducere elever i fag med praktikpladsmangel til fag med lærlingemangel.

 

Mere om SFU’s holdning: http://www.sfu.dk/12446/SFU%3A%20Praktikpladser%20til%20alle%21

 

Mere info fra 3F: http://forsiden.3f.dk/article/20090120/NYHEDER/901200384/2140/NYHEDER

 

Mere om SF’s arbejde for praktikpladser: http://www.tib.dk/sider/aktuelt/nyheder/nyhed?newsid=176


[1] Offentlige og private firmaer bidrager til (AER) Arbejdsgivernes Elevrefusion, som arbejdsgivere får støtte igennem når de uddanner lærlinge i deres virksomhed.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s