Baggrund om nye jobs

Flere nye jobs

 

Hvad er en økonomisk krise?

Hen over vinteren er der i Danmark for alvor opstået en økonomisk krise. En økonomisk krise opstår, når den økonomiske vækst i samfundet er negativ. Krisen kan starte med at forbruget falder. Når forbruget falder hos private og virksomheder, er der mindre efterspørgsel efter varer hos virksomhederne. Det betyder mindre produktion og med mindre produktion er der brug for mindre arbejdskraft, hvilket igen medfører fyringer og lavere lønninger. Dermed er den onde cirkel startet for med færre penge mellem hænderne (mindre eller ingen løn) fører selvfølgelig til mindre forbrug. Det er starten på en ond cirkel!

 

Markant større ledighed

Den økonomiske krise har altså medført meget stor ledighed sammenlignet med sidste år. Til en start er det gået hårdt ud over byggebranchen. Mere end 11.000 bygningsarbejdere – det svarer til 10 % af byggeforbundene – står uden job. Det samme gør 23,6 % af murerne. I december 2008 steg antallet af ledige med knap 6 %, og det frygtes at tallet vil runde de 100.000 i efteråret 2009.

 

SF’s forslag til at få flere i jobs

Et vigtigt middel til at få vendt den onde ledighedscirkel er at få flere i jobs hurtigst muligt og få sparket gang i de offentlige investeringer. Her er et hurtigt indblik i nogle af SF’s forslag til at få flere i jobs:

1. Sæt gang i byggeriet: Energirenovering af offentlige bygninger

Nedslidte skoler skal renoveres og de offentlige bygninger skal sikres energirenovering. På den måde gavner vi både beskæftigelsen, velfærden og klimaet.

 2. Trafikinvesteringer: Busdriften i kommunerne skal sikres

Der skal investeres i anlæg af cykelstier, busbaner og renovering af jernbanespor. Busdriften har været presset i årevis, men nu trues hver tiende bus med at udgå af køreplanerne, men den lokale bustrafik skal sikres. På den måde opnås der stillinger til buschauffører. 

3. Renovering af kloakkerne nu!

Kloakkerne i Danmark er for små, nedslidte og utætte, og kan ikke leve op til fremtidens udfordringer. Arbejdet med kloakrenovering samt udskiftning af de ældste kloaker, der ofte er over 100 år gamle, skal igangsættes straks. Dette vil betyde flere i beskæftigelse.

 4. Byg flere almene boliger

Byggeriet af billige almene lejeboliger er næsten gået i stå de seneste år, og i mange større byer er der op mod ti års ventetid på en almen bolig. Der skal  hurtigst muligt igangsætte nybyggeri af almene boliger, som er til at betale for mennesker med lav- eller mellemindkomster. Nybyggeri vil samtidig være en gevinst for arbejdsmarkedet, fordi det skaber nye arbejdspladser i byggebranchen og afledte jobeffekter i andre brancher. 

 

http://www.sf.dk/default.aspx?func=article.view&id=46397

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s