Aktion: “Praktikplads til alle”

Teknisk skoleelever hårdt ramt af krisen – SF Ungdom kan hjælpe!

Unge, som går på teknisk skole kan virkelig mærke krisen. Hvis de går på grundforløbet skal du finde en praktikplads i en virksomhed. Har de allerede en praktikplads frygter de måske at det firma de er i lære hos går konkurs eller må afskedige medarbejedere, så de unge måske ikke kan fortsætte i virksomheden når de er udlærte.

Derfor er der akut behov for praktikpladsgaranti. Så det skal eleverne på teknisk skole selvfølgelig vide at SF Ungdom vil sikre!

Her følger en guide til hvordan man får sig en god snak med eleverne. Der en nemlig nogle andre ting man skal have tjek på når man snakker med teknisk skoleelever og ikke gymnasieelever.

 

Det skal du huske, når du tager ud på teknisk skole:
Om uddannelserne:
På teknisk skole er der en hel masse forskellige uddannelser/indgange:

 • Produktion og udvikling
 • Dyr, planter og natur
 • Strøm, styring og it
 • Bil, fly og andre transportmidler
 • Bygnings- og brugerservice
 • Transport og logistik
 • Merkantil
 • Bygge og anlæg
 • Medieproduktion
 • Mad til mennesker
 • Sundhed, omsorg og pædagogik
 • Krop og stil

Det betyder for det første, at eleverne er meget forskellige – alt fra fitnessinstruktør til webintegrator og til tømrer. Det betyder også, at eleverne i modsætning til fx gymnasiet ikke har samfundsfag og tager en alment dannende uddannelse, men er direkte på vej ud i lære og på arbejdsmarkedet.
Eleverne er på skolen i meget korte perioder á ca 5 uger, og de har derfor meget travlt med at lære ting, de skal bruge. Dog har de som regel god tid på grundforløbet, som varer ½ år – mange af disse elever har ingen lærerplads, da man først kommer i lære efter grundforløbet. Alle på hovedforløb har dog lærerplads allerede og ser måske ikke det store problem dér…
På teknisk skole er der normalt ikke noget sted og tidspunkt, hvor eleverne samles. De har pause på forskellige tidspunkter, og benytter ofte ikke kantinen, da den er hunde dyr.
Endelig er der det problem, at en teknisk skole ofte breder sig over rigtig mange adresser. det vil selvfølgelig være godt at komme rundt til så mange som muligt, så tjek skolens hjemmeside ud, og se hvor der går de elever, I er interesserede i. Der er jo fx også HTX-afdelinger under samme skole, og nogle adresser er kun til administration.
 
Om besøget:

Eleverne på teknisk skole er rigtig søde også selvom de måske ikke ved første øjenkast virker så interesserede. Det skyldes nok i høj grad, at de går rundt og arbejder på deres skoleprojekter og ikke er vandt til, at der kommer nogle fra et politisk parti og henvender sig til dem. Det skal dog ikke afskrække jer.
Derfor: Vær ikke bange for at tage en snak mand til mand – det er den bedste fremgangsmøde. Det viser, at I tager den enkelte elev seriøst, og samtidig får personen et indtryk af, at det er relevandt for ham og han faktisk selv kan gøre noget for at ændre på tingenes tilstand.
 
Gå ind på skolen og lad jer ikke afskrække af, at det ligger i et industriområde og ligner en fabrik – det er deres hverdag. Gå rundt med pjecer til elever, der virker somom de har tid til en snak – og sørg for at kom vidt omkring – skolen er stor.
Det bedste er dog at snakke med folk inde i klasserne=værkstederne. Spørg evt skolen på forhånd om det er ok. Gå så ind i klassen og spørg efter læreren. Spørg om I kan få to min til at snakke. Det kan I nok bedst få lov til, hvis I vil fortælle om noget konkret, de kan komme med til eller gøre, fx en demo, koncert eller facebookgruppe. I har måske en underskriftsindsamling med, så det ikke virker som ren reklame/propaganda.
 
I kan risikere at komme ind i en frisørklasse, hvor de lige er igang med hårmodeller og ikke kan samles. Eller en tømrerklasse, hvor de går rundt og bygger legehuse. Så må I bare gå rundt til eleverne enkeltvis og få en snak.
 
Hvis I ikke har fået lov af skolen til at gå rundt i klasserne, så prøv at gør det alligevel. Ofte vil lærerne ikke odage det. Der er nemlig rigtig få lærere, og de er i fuld gang med at stå og vejlede en elev, mens de andre arbejder. I kan også bare henvende jer til læreren og spørge, uden at have spurgt skolen først – de fleste lærere vil nok være positive, hvis sagen er relevant for eleverne, for det er jo ikke noget, der sker hver dag:)
 
Så hold hovedet koldt og ha’ is i maven – se hele tiden potentialet i de mange unge mennesker, der sjældent har stiftet bekendskab med et politisk parti. I er rigtig vigige for dem – I kæmper deres sag, og det er jeres ansvar at fortælle dem, at deselv kan få indflydelse her i verden… Af sted til teknisk skole!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s