Klimadagbog

Dagbog fra det ganske danske land

Find billeder fra klimaturnéen her!

Climateday #12

The day before the day!


Sidste dag før kulminationen i morgen – sidste chance for at sprede ordet om den overdrevet fede, festlige, farverige, familievenlige, fredelige og ikke mindst fantastiske demonstration i morgen eftermiddag, hvor mere end 500 organisationer fra hele verden og folk fra nær og fjern samles i København for at vise politikerne at vi ønsker en ambitiøs og fair klimaaftale!

For at få mest muligt ud af dagen stod Sofie og Sofie rigtig tidligt op i morges og mødtes kl. 7.30 i klimabilen. Så var den sortklædte ninja plakat/flyermafia (aka. Sofie og Sofie) klar til aktion og i løbet af formiddagen ramte vi Pædagog- og lærerseminarier, Copenhagen Business School, Avedøre gymnasium, LIFE og H.C Ørsteds instituttet med hænderne fulde af plakater og flyers der hurtigt som lynet blev spredt for alle vinde, før vi skyndte os videre til next stop!

Heldigvis blev der undervejs også plads til at snakke med de studerende på alle de forskellige uddannelsesinstitutioner. Det var utrolig fedt at høre hvor mange der allerede kendte til demonstrationen og selvfølgelig også har tænkt sig at joine in i morgen J Dem der endnu ikke kendte til demoen var super positive og klar til at møde op i morgen. Det bliver virkelig en fed demonstration.

Til de urolige kunne vi selvfølgelig også berolige med at det bliver en helt fredelig demo, så selv barnevognen kan komme med!

Nu er vi tilbage på kontoret hvor vi forbereder det sidste til i morgen – maler bannere, henter helium til vores gigantballoner (hvis du vil gå med os i demoen, så kig efter de store lyseblå SF balloner), bærer kæmpe lydanlæg til demovognen ind og alle sådan nogle ting der lige skal være klar!

Imens er folk begyndt at ankomme til landskontoret hvor SFUere fra hele landet vil overnatte før det går løs i morgen!

Vi glæder os

Sofie og Sofie (flyermafiaen!)

Klimastafetten dag #11

Torsdag d. 10. december – Agenda 21 og Co2 neutrale huse!


Endnu en dag på stafetten – friske og (næsten) veludhvilede tog Pelle og jeg i morges mod det ærefulde hverv at fører stafetten videre, i dag med fokus på Københavns Vestegn.

Vi startede dagen med gymnasiebesøg i Rødovre, Albertslund og Høje Taastrup. Alle steder blev vi taget rigtig godt imod og tip 13-besvarelserne væltede ind – der bliver virkelig rift om den Ipod!

Da spisepausen på Kongsholm gymnasium i Albertslund lakkede mod enden, og de sidste tip-besvarelse var samlet ind, hastede vi videre mod Høje Taastrup kommune, hvor vi skulle høre om deres seneste nye tiltag i klimakampen.

Vi lærte her hvordan kommunen efteruddanner håndværkere så de kan udføre det vigtige arbejde det er at energirenoverer huse – her er utrolig meget energi og varme at sparre (faktisk ryger ca. 40% af den varme vi opvarmer vores huse med lige ud af vinduet i dag). Tanken med projektet er at hvis håndværkerne ved hvordan man udfører renoveringsarbejdet og kan fortælle deres kunder hvor mange penge der er at sparre, er der mange flere der vil renovere energivenligt!

Sejt, og helt sikkert gavnligt, det hjælper ikke kun klimaet men også pengepungen at energirenovere sit hus – det skal alle da vide!

Tilbage i bilen drønede vi mod Albertslund hvor vi mødte Poul fra det lokale Agenda 21 center, der fortalte om deres mange interessante projektor, og viste os et netop energirenoveret hus der nu udleder 0% CO2, et såkaldt ’Passivhus’! Det var rigtig sejt at se hvordan et betonhus fra 70’erne kan gøres totalt bæredygtigt med solvarme, varmepumpe, ventilationsanlæg der genbruger varme, solceller og sågar sin egen lille vindmølle! Huset havde også fået ekstra vægge sat op, så isoleringen blev i top, og havde fået nye energirigtige døre og vinduer.

Efter dette fantastiske hus fik vi lov at komme ind i to lignende energirenoverede huse i et kæmpe boligområde i byen hvor 2200 huse er ved at blive renoveret! De to huse lignede til forveksling alle andre huse, hvilket var betrykkende – man kan sagtens have et passiv hus uden at omlægge sin levevis, faktisk behøver man overhovedet ikke mærke at man bor i et klimavenligt hus, alt ligner sig selv!

Således klogere på hvordan man kan skære en hel del ned i energiforbruget i bygninger (som faktisk står for 40% af CO2 udledningen i DK!), vendte vi næste mod KBH.

På vejen hjem snakkede vi om hvor fedt det kunne være hvis man kunne få støtte til at energirenovere sit hus, på den måde kunne vi både få håndværkere i job og få nogle huse der faktisk holder på varmen !

KH

Pelle og Sofie

Klimastafetten dag #10

Onsdag d. 9. december


Selvom Anne og jeg var mægtig trætte da vi kom hjem onsdag, og ikke lige fik skrevet en reportage, skal i da ikke snydes for en reportage fra vores klimatur rundt på Lolland.

Dagen startede med et visit på Nakskov uddannelses center hvor vi satte plakater op overalt på det kæmpe center der rummer både STX, HTX, HHX, HF og flere erhvervsuddannelser. Det var altså en bred elev sammensætning vi kom ud til. Men igen blev vi positivt modtaget, så det var med en god fornemmelse vi tog videre for at besøge Lollands Klima landsby, Vestenskov.

I Vestenskov tester man om der kan laves brint nok til en hel landsby ved at bruge vindmøllernes overskudsstrøm. Brinten produceres ved at spalte vand til ilt og brint. Det sker på et specielt elektrolyseanlæg, der får strøm fra vindmøllerne. Fra dette anlæg sendes brinten ud til forbrugerne. Hos forbrugerne står der små mikrokraftvarmeanlæg, hvor der produceres el og varme.

På den måde udnytter man altså overskudsenergien fra vindmøllerne. Skide smart! J

For at give et nyt syn på fremtidens energi har Lolland kommune lavet museet, H2 Interaction hvor man kunne lege sig til en bedre forståelse af mulighederne i Brint energi. Der fik vi leget en del før vi vendte tilbage til København for at give stafetten videre til Sofie og Pelle J

Klimastafetten dag #9

Tirsdag d. 8. december


Efter et par hyggelige og aktivistiske dage i Odense gik turen til ”Down South Fyn”.

Vi var først et smut forbi Svendborg Gymnasium, hvor vi på elevernes morgensamling kort fortalte om SFU’s Danmarksturné – men mest af alt opfordrede dem alle sammen til at tage med til kæmpe demonstrationen i København d. 12. december. Så nu håber vi selvfølgelig på at få selskab af masse friske fynboer på lørdag… Som forhåbentligt også vil joine SF og SFU’s festlige, farverige og fredelige “blok” til demonstrationen.

Efter visit på gymnasiet kunne det ikke gå stærkt nok med at nå færgen – Ærø var nemlig næste stop. Her besøgte vi Ærø Energi- og Miljøkontor, hvor en virkelig sød og engageret medarbejder havde arrangeret en rundtur på øen.

Ærø er som et lille eventyr, som er blevet til virkelighed. Her findes idéer og løsninger som virker i praksis – og som er blevet en del af hele lokalsamfundet. Ærøskøbings fjernvarme bliver produceret 100 % på vedvarende energi. Ærø har verdens største solvarmeanlæg. Udover solvarmeanlægget bliver varmen produceret af bl.a. halm og anden brændsel som kun udleder vanddamp. Og for at det ikke skal være løgn er vindpotentialet på øen også et af landets bedste. Der er opstillet tre store vindmøller som leverer strøm til 57 % af det samlede energiforbrug.

Det var virkelig spændende at se det store solcelle-anlæg, høre om alle indsatserne og opleve et lille samfund, som tror så meget på projektet at de får det til at ske i virkeligheden – og stadig arbejder på at gøre det endnu sejere.

Vi håber resten af Danmark vil vende øjnene mod Ærø og se hvor hurtigt det kan gå hvis man har viljen!

Mange varme jule-, solskins- og solcelle-hilsner fra Yasmin & Anne ¤<:-)

PS. Vi fik lov til at køre en elbil – og de er sgu for seje! Så nu er vi pænt misundelige på Ærøs hjemmeplejere, som får lov til at køre dem i det daglige.

Klimastafetten dag # 8

Mandag d.7. december

SE INSLAG I TV2-FYN – KLIK HER

Klimastafettens 8. dag har vi tilbragt i Odense. Og hvilken dejlig dag det har været! Vi lagde ud med at tage på besøg på to af de Odenseanske gymnasier, Mulernes legatskole og Sct. Knuds Gymnasium. Med os havde vi taget den unge nyvalgte byrådspolitiker Jeanette Sandberg, en ordentlig stak flyers, bolsjer, bannere og vores ”Tip en klima 13’er”. Om det var de nice bannere, bolsjerne eller bare håbet om at vinde en iPod vides ikke helt, men i hvert fald var folk endnu engang rigtig positive og da vi havde afsluttet dagens uddannelses besøg havde vi fået ca. 500 udfyldte tipssedler tilbage. Der bliver rift om den iPod 🙂

Da vi havde afsluttet besøgene tog vi videre til SFU-Odenses lokaler for at male banner sammen med Jeanette. Vi havde nemlig planlagt en aktion der skulle sætte fokus SF’s krav om en bilfri bymidte i Odense. Aktionen skulle vise at al den CO2 der bliver udledt af bilerne ikke kun er skadeligt for miljøet, men også er helt vildt sundhedsskadelig. Derfor iførte vi os alle sammen gasmasker, mens vi delte flyers bolsjer og balloner ud til de forbipasserende.

Langt de fleste var rigtig positive og hilste vores initiativ velkommen. Det samme var pressen. Både TV2 Fyn og Fyns Stifttidende kom forbi aktionen. TV2 Fyns reportage kan du finde her.

Alt i alt en rigtig god dag med en super sej indsats fra SFU-Odense 🙂

Nu er vi igen tilbage hos Emilie og hendes familie, og overnatter her før turen i morgen går til Svendborg og Ærø…

Klimastafetten dag #7

Søndag d. 6. december

I dag har stafetten igen skiftet hænder, Så det nu er Anne og Yasmin der er på tur. Vi startede dagen i Esbjerg hvor vi sammen med de lokale
SFU’ere stillede bord og pavillion op på en Esbjerg gågade der emmede af julestemning! På trods af kulden var der rigtig mange af de julegaveshoppede esbjergensere, der stoppede op for at tage en snak og udfylde vores ”tip en klima 13’er”, hvor 13 rigtige kan udløse en Ipod. Den kan også findes på http://www.sfunet.dk.

Alt i alt tilbragte vi et par hyggelige timer på Esbjerg gågade med julelys, julestemning, SF balloner og en masse glade mennesker.

I skrivende stund er vi taget videre til Odense hvor vi allerede er blevet taget rigtig godt imod af SFU-Odenses formand, Emilie og hendes familie.

Før vi kan få noget søvn skal vi lige have de sidste ting klar til Stafettens dag 8 hvor vi sammen med SFU-Odense og den nyvalgte byrådspolitiker Jeanette Sandberg skal besøge uddannelsessteder, lave aktion,
og lancere et udspil om et bilfrit Odense.

Fortsættelse følger 🙂

Dagbog for klimaturnéens dag #5

Fredag d. 4. december 2009

Vi startede dagen hvor vi slap i går, nemlig med et gymnasiebesøg. Fra morgenstunden var vi således ude på Odder Gymnasium, hvor vi på en morgensamling forklarede eleverne lidt om vores alternativ til regeringens forfejlede klimapolitik og gav dem mulighed for at vinde en iPod, hvis de kunne svare på 13 spørgsmål om klimaet.

Efter et vellykket besøg på Odder Gymnasium drog vi af sted mod Samsø hvor dagens hovedattraktion befandt sig – nemlig Samsø Energi Akademi. Samsø er på ti år gået over til at være forsynet 100 procent af vedvarende energi, og har dermed gjort sig uafhængig af kul og olie samt nedbragt øens samlede CO2-udslip enormt.

Den mest markante del af omlægningen har været etableringen af tre halmvarmeværker, et enkelt flis- og solcelleanlæg samt elleve vindmøller på land og ti på havet. Samsø er selvforsynende med varme fra de fire fjernvarmeværker, og alene de elleve landmøller producerer årligt mere strøm end øens samlede forbrug. Altså produceres der et stort overskud af vedvarende energi på Samsø, idet en enkelt havvindmølle producerer strøm nok til 6000 huses forbrug – dobbelt så mange huse, som der findes på Samsø.

Derudover har de gang i masser af andre projekter på Samsø. De vil efterisolere offentlige bygninger så der går mindre varme til spilde – og hjælper i øvrigt også private med at få renoveret deres boliger klima- og energirigtigt. Samtidig uddannes øens håndværkere til at blive dygtige til at bygge energieffektive og dermed klimavenlige huse. Og også plejepersonalet på Samsø får sig en gratis efteruddannelse, når de lærer hvordan de kan rådgive ældre i at nedbringe deres energiforbrug og dermed både spare penge og hjælpe klimaet.

Desuden forsøger Energi Akademiet sig med brintproduktion til eksempelvis brintbiler og vil også gerne starte et projekt med el-biler. De er ved at opføre fem forskerboliger så forskere fra hele verden kan komme til Samsø og bo i en periode og blive klogere på hvordan man kan løse klimaudfordringerne. Og så vil de bruge deres erfaringer til at hjælpe andre lokalområder i Danmark såvel som hele verden med lignende projekter, så vi på sigt kan få en klode hvis energiforbrug er fuldstændig dækket af vedvarende energi.

Optimistiske og med ny viden i hovederne drog vi ud på eftermiddagen tilbage til fastlandet for at afslutte dagen med at holde et oplæg for de lokale SFU’ere i Odder. På den måde fik vi videregivet nogle af de erfaringer vi selv lige havde gjort os til vores venner i Odder.

Efter kun to formidable dage i bilen skal vi allerede til at takke af. Det har været nogle gode dage, hvor vi har fået SFU’s politik ud til en masse mennesker og samtidig er blevet rigtigt meget klogere på hvordan vi løser klimaproblemerne – og så har vi fået troen på, at det faktisk godt kan lade sig gøre.

I morgen er der hviledag inden det søndag for alvor går løs igen, når Anne og Yasmin overtager bilen. God weekend!

Klimaturne-dagbog, dag #4
Så blev klimastafetten givet videre for første gang – Martin og Sofie har givet op og overgivet vores lille klimavenlig Fiat til Pelle og Nina, samtidig med at vores Danmarks-tour har bevæget sig fra Nord- til Midtjylland.

Dagen i dag var store gymnasiebesøgsdag. Efter at have overtaget bilen på Randers station lagde vi ud med at besøge Paderup Gymnasium lidt uden for Randers i ti-frikvarteret, hvor vi delte tipskuponer ud. Tipper man 13 rigtige om klimaet og SF’s politik på området har man muligheden for at vinde en iPod Nano.

Efter det succesrige besøg på Paderup drog vi videre til Viborg, hvor vi splittede os op således at vi kunne nå at besøge både Viborg Gymnasium og Viborg Katedralskole i spisepausen. Igen delte vi masser af tipskuponer og SF Ungdoms klimaflyers ud, og fik masser af besvarelser tilbage. Vi håber, at det har gjort gymnasieeleverne lidt klogere på den danske regerings forfejlede klimapolitik og vores bæredygtige alternativ.


Eftermiddagen blev brugt på SFU-Viborgs helt nye og rigtig nice lokaler, og om aftenen holdt Nina oplæg for de seje viborgensiske SFU’ere mens Pelle tog tilbage til Randers for at mødes med de lokale folk dér.

I skrivende stund er vi på vej til Odder, hvor vi skal overnatte, så vi er klar til endnu et gymnasiebesøg i morgen – nemlig på Odder Gymnasium. I morgen bliver også dagen, hvor vi skal besøge Danmarks førende klimaø Samsø – men meget mere om det i morgendagens dagbog.

Du kan i øvrigt også være med i konkurrencen om en nice pink iPod – bare hent klima-tipskuponen, print den ud, udfyld den og send den ind til SF Ungdom. Giv endelig også dine venner chancen! Hent kuponen her.

Klimastafet dag #3

Verdens grønneste kommune

Så bragte turen os til Thisted og omegn. Efter at have sovet helt til kl. 8, startede dagen med at spise hjemmebagt morgenbrød hos Martins mormor og smøre en kæmpe madpakke.

Dagens første uddannelsesbesøg var på Thisted HTX. Her var vi blevet hyret til at holde et oplæg for en klasse. Oprindeligt stod den vist på tysk og dansk, men i dag var der altså SFU på skemaet.

Vi fortalte dem om at være politisk aktiv, hvad det ville sige at tage ansvar som ung og hvorfor vi havde valgt at engagere os.

Efter frokostpausen stod den så på et møde med de lokale SFU’ere og et oplæg for deres klasse. Her startede vi med ”dilemma-leg” og derfra kørte diskussionen. Det var en super oplevelse og budskabet om ”2 fluer med ét smæk” gik rent ind. Faktisk endte en af eleverne at tage med os videre på virksomhedsbesøg.

Næste stop var herefter ”Folkecentret for vedvarende energi”. Her mødtes vi med den lokale leder for projektet. Efter at have hilst på Stinne, den energiske hund, der blev introduceret som centerets SF-hund (?) fik vi en lang og interessant snak om udviklingsstøtten, som den siddende regering afskaffede i 2001 (før afskaffelsen af støtten havde centret 25 ansatte, sidste år havde de 4 – et klart bevis på regeringens prioriteter) og meget andet.

Bl.a. fik vi at vide at Thisted kommune er den eneste kommune i verden der får al deres el fra vind og andre vedvarende energikilder (!!). Det samme gælder i øvrigt nabokommunen Morsø. Til sammen er det mere end 70.000 mennesker der får deres el fra vedvarende kilder! Derudover kommer 85 procent af varmeproduktionen i Thisted kommune ligeledes fra vedvarende kilder. Thisted er et helt tydeligt bevis på hvor let det kan være at leve bæredygtigt og klimavenligt.

Derudover fik vi en introduktion til fremtidens energikilder (samt en vinddreven ellert). Heraf var størstedelen baseret på udnyttelse af solenergi.

Mest overraskende var besøget i centerets væksthus. Her blev vi præsenteret for en række bassiner med en algelignende plante. Denne plante skulle, udover at smage af persille, angiveligt være det nye brændsel til fly (!!). De store flyselskaber er åbenbart vej med en teknik til at omdanne planten til ethanol som flyene om relativt få år vil kunne flyve på. Hvad siger i  til en 100% CO2-neutral tur til Thailand?

Nu sidder vi i bilen på vej til Hobro og føler os meget optimistiske omkring hele klimaudfordringen – det kan jo SAGTENS lade sig gøre, der er masser af metoder, det udføres i praksis i Thy og det kan sagtens lade sig gøre – Yes yes yes we can!

KH Martin og Sofie – og tak for denne gang 😉

Klimastafet dag # 2

Aalborg – klimastudier og byudvikling

Så blev det Aalborgs tur til at få besøg. Fra morgenstunden bød den på uddannelsesbesøg inden vores fine klimabil førte os til Aalborg Universitet. Her mødtes vi med en af de lokale SFU’ere og det lokale studenterråd der bød på kaffe og slik fra deres valgkampsstand. Held og lykke med valget til bestyrelse osv. herfra.

Men videre til besøgets hovedformål:

I en af de mange bygninger på universitetets område ventede der en gruppe internationale studerende fra uddannelsen ”By-, energi- og miljøplanlægning”

Groft sagt handler studiet om at designe fremtidens byer, skabe klimavenlige energisystemer og mindske samfundets miljøbelastning.

De engagerede studerende kom med flere forskellige oplæg, der alle havde fokus på at skabe lokale løsninger på klimaudfordringerne.

Nogen beskæftigede sig med at yde projektstøtte for en virksomhed i Tanzania, hor denne virksomhed ønskede at blive uafhængig af den dieselgenerator der yder som kilde for størstedelen af energiforbruget.

Et andet oplæg omhandlede omstilling til biogas i stedet for naturgas. Biogassen skulle komme fra gylle og dagrenovation. Projektet var udarbejdet for Sønderborg kommune. Udover at spare kommunen for enorme mængder af CO2 ville kommunen kunne spare masser af penge på el-produktionen. Kommunen overvejer lige nu at indføre det konkrete projekt.

Til sidst fulgte der et oplæg, holdt med henholdsvis engelsk-tysk og højbritisk accent, om at føre al Aalborgs privatbilisme over på el – forsynet med grøn energi.

Alle oplægsholderne var rigtig optimistiske omkring fremtidens løsninger på klimaudfordringen, men alle efterlyste de dog at staten mere aktivt ville støtte denne slags projekter, både for at skabe en grøn fremtid men også en masse arbejdspladser og vækstbrancher.

I skrivende stund sidder vi så til møde med de lokale SFU’ere og er så småt på vej til folkekøkken inden turen går til Thisted. Godt vi har fået fat i et stik, så vi kan høre Ipod på resten af turen 😀

KH Sofie og Martin

Klimastafet – dag #1

Klimastafetten ruller

Søndag kl. 13.54 forlod SFUs klimabil Høje Taastrup gymnasium og det spændende klimatræf der havde rustet os til turen der de næste 14 dage går rundt i det ganske land for at besøge uddannelsessteder, klimainitiativer, virksomheder og lokale SFU afdelinger.

Vores lille klimavenlige bil pyntet med ’I [vindmølle] SF’ var stoppet med fire store rygsække, fire store mennesker og lir, postkort, badges og bannere til turen! Det var trangt men hyggeligt, og de fire timer fløj af sted!

Næste morgen var det op klokken 7 og af sted til Frederikshavn, stafettens første stop. Her besøgte vi Handelsskolen, Teknisk skole og HTX med vores flyers og plakater før turen gik til gymnasiet hvor SFU Frederikshavn havde booket klasseværelse til præsentation af SFUs bud på en løsning af både den økonomiske krise og klimakrisen på én gang – to fluer med et smæk!

Da de lokale SFU’ere havde fri tog vi ned på rådhuset for at høre om ENERGIBYEN FREDERIKSHAVN, som kommunen igangsatte i ’06. Det er målet at hele byen skal være CO2 neutral i 2015, og vi fik fortalt en masse om hvordan dette mål skal nåes!

Vi oplevede virkelig at ”hvor der er vilje er der håb” – det er muligt at løse klimaudfordringen. På bare 9 år kan en hel by blive klimavenlig. Kan det gøres i Frederikshavn, kan det gøres i hele DK!

Bagefter tog vi alle et smut til Strandby for at se et konkret projekt, nemlig et andels-solfangeranlæg der producerer varme til 800 husstande – 100% vedvarende energi!

Således klogere på omlægning af energi, konkrete lokale initiativer og en del trætte vendte vi næsen mod Aalborg hvor stafetten fortsætter i morgen. Vi glæder os!

Kh Sofie og Martin

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s