Valgkampserfaringer fra Stortingsvalget i Norge 2009

SFU besøgte vores søsterparti i Norge op til Stortingsvalget d. 12. september 2009. Nedenfor kan du læse om de erfaringer vi gjorde os – og som vi kan bruge ved et kommende Folketingsvalg og forhåbentligt en kommende regeringsperiode med SF ved magten.

Ungdomsparti til regeringsparti

– Erfaringer fra SU (SFU’s søsterparti i Norge)

Af: Nanna K. Dahler-Larsen og Emilie Dahler-Eriksen

Med SF’s store fremgang de sidste år står SFU for første gang nogensinde overfor muligheden for at blive ungdomsparti til et regeringsparti. Det giver potentiale for at få indflydelse og for at sætte dagsordener, men stiller os samtidig overfor nogle udfordringer vi ikke har prøvet at stå overfor før. Hvordan forholder man sig til regeringen, hvis den ikke lever op til ens forventninger? Hvordan undgår man at blive i opposition til sit moderparti? Og hvordan forbereder man sig bedst på en helt ny rolle som ungdomsparti til et regeringsparti?

Sosialistisk Ungdom, SU, i Norge har været ungdomsparti til et regeringsparti siden 2005, hvor Sosialistisk Venstreparti dannede regering med Arbeiderpartiet. Vi har talt med Socialistisk Ungdom for at høre om deres erfaringer fra de sidste 4 år.

En af de største udfordringer for SU har været at finde balancen mellem at kritisere regeringen når den ikke har handlet optimalt, og samtidig forsvare de kompromisser som SV har måttet lave. I SU har man bevidst forsøgt ikke at kritisere SV’s handlen i regeringen, men i stedet de andre regeringspartier, når regeringen ikke har handlet optimalt efter SU’s målestok. ”Vi har i meget lille grad kritiseret SV. Kritik bidrager til at give SV en taberrolle i regeringssamarbejdet” fortæller Olav Magnus, organisationssekretær i SU. Det har været svært for SV at undgå at få en offerrolle i regeringen. Især fordi SV har haft nogle vigtige dagsordner, der ikke er blevet gennemført, og samtidig har de ikke fået sat deres navn godt nok på de områder, hvor den rød-grønne regering har gennemført noget på SV’s initiativ. Desuden har man været nødt til at indgå nogle kompromiser på nogle for SV vigtige politiske områder.

”SV har ikke gjort noget vi var direkte uenige i – Men de har indgået nogle kompromiser.” Fortæller Olav Magnus. De dårlige kompromiser bl.a. har gjort det svært for SU at bevare en stolthed omkring regeringen. At man er gået på kompromis på nogle vigtige områder har gjort det svært for SU at bevare en stolthed omkring regeringen. Mens Arbeiterpartiets ungdomsorganisation har klaret at virke stolte af regeringen, har SU haft svært ved at holde facaden når de synes regeringen har handlet for lidt på afgørende områder. Alligevel har man ofte forsvaret SVs politik udadtil, da det selvfølgelig er bedre at indgå kompromiser i regeringen end ikke at få gennemført noget.

For SV har det ikke ændret det store på måden hvorpå man arbejder. Men man har ændret fokus fra de meget regeringskritiske dagsordner og protestpolitiken til SUs krav om politiske sager som er særlige for ungdommen – ungdomsboliger, lærepladser osv.

Mens måden man arbejder på i SU ikke er blevet væsentlig anderledes, har det at blive ungdomsparti til et regeringsparti til gengæld haft stor betydning for SUs selvbillede og medlemmernes opfattelse af SU. Man kan mærke at medlemmerne ikke som før melder sig ind i protest mod en regering som helhed og på same made er bevidst om det ideologiske grundlag. Nye medlemmer er mere optagede af konkrete sager og opfatter nok i højere grad SU, som nogen, der tager hånd om forskellige konkrete sager end som en organisation med et meget stærk ideologisk grundlag i socialisme og feminisme. Der findes selvfølgelig ikke nogen konkrete svar på hvordan man bedst forbereder sig på at blive ungdomsparti til et regeringsparti, men noget af det SU har mærket er at det er afgørende at have en stærk basisorgnisation.. ”Der er langt større pres på et ungdomsparti til regeringsparti for at tage stilling til en masse sager, så man mangler tid. I oppositionen kan man bedre vælge hvilke sager man vil fokusere på, mens man som regerings-parti skal forholde sig til meget mere” Men selvom SU har måttet knokle med at påtage sig den nye rolle og man måske kunne ønske sig at have været bedre rustet til opgaven, konstaterer Olav Magnus at organisationen ikke har lidt voldsomt under det nye pres: ”Det er lykkedes godt for os at holde enighed og tilfredse medlemmer i SU – der har ikke været intern splittelse. Vi har ikke mistet medlemmer på at være i regering.” fortæller han. SU har haft en svag medlemsnedgang i løbet af de sidste par år, men den begyndte før SV kom i regering. På samme måde er det ikke gået ud over SUs forhold til SV at SV har været i regering. Nogle dele af SU er mindre fornøjede med SV end andre, men forholdet har ikke ændret sig i regeringsperioden.

 

Fly like a butterfly, sting like a bee

Af: Anton Schäd
 
Man skulle have været der, den oktoberaften i 1974. En indelukket stank af sved, støv, tilråb, lunkne fadøl og popcorn under skosålerne. Enkelte kvindelige, mest mandlige tilskuere gør klar til at se Muhammed Ali udkæmpe hvad der senere bliver kendt som “The Rumble in the Jungle”.Alis modstander George Foreman var forsvarende mester og oddset til at vinde. Otte runder senere stod Muhammed Ali som den ubetingede verdensmester.

I Oslo stank det også lidt af sved, men fadøllene var dog kolde og tilskuerne pæne i tøjet til Socialistisk Venstrepartis valgfest. ”Felttoget i Fjeldet” afgjordes den 14. september 2009, hvor fire års centrum-venstreregering for første gang stod til direkte regnskab overfor befolkningen. Adskillige meningsmålinger op til valget spåede et bittert nederlag til Arbeiterpartiet og Socialistisk Venstrepartis fælles regeringsprojekt.
Fremskrittspartiet med den folkekære Siv Jensen i spidsen stormede frem i samtlige undersøgelser og da Høyres formand også lagde an til en sejr begyndte et borgerligt regeringsalternativ at tone frem på tv-skærmene.

Ali blev ikke spået store chancer for at vinde kampen. Efter at have nægtet at melde sig under hærens faner blev han bandlyst fra bokseverdenen i flere år og deltog ikke officielt i boksekampe. Samtidig er han betydeligt ældre og svagere end sin modstander. Men Muhammed Ali kombinerer sin sans for strategi, erfaring og ikke mindst sin ukuelige optimisme til en dødsensfarlig cocktail for Foreman.

For første gang i over fyrre år lykkedes det i går Ap og SV at fastholde regeringsmagten i mere end fire år. For første gang i min levetid har jeg set venstrefløjen levere en lige højre i synet på de borgerlige blodhunde. Og den ramte plet! I norsk fjernsyn kunne man ved selvsyn konstatere en fuldstændig fortumlet og svimmel flok højrefløjspolitikere, der tydeligvis ikke kunne sætte et ben foran det andet uden at snuble.

I Danmark er vi selv godt på vej mod et lignende resultat. Socialdemokratiet og SF’s fælles udspil på integration og skat er gode skridt på vejen mod et knockout. Jeg forestiller mig Kristian Thulesen Dahl vælte forvirret rundt på Christiansborgs gange efter et jab lige i solar plexus. Og Claus Hjort kommer til at udmatte sig selv med sine tossegode angreb på den nye progressive alliance mellem centrum og venstre i dansk politik

Venstrefløjen i Danmark må have en klar ambition om at skifte position fra vagthund til magthund – vi skal ville og turde magten. Ikke for magtens skyld, men fordi vi kun kan skabe de nødvendige forandringer med den. Derfor er det norske resultat så vigtigt og opløftende – for det viser, at vores visioner om en bedre verden kan realiseres her og nu.

Hvis den rød-grønne regering i Norge var ligeså inspireret af Ali som mig, ville de sige, at det ikke nytter noget at kunne stikke som en bi, hvis man ikke kan flyve videre bagefter. Fra i dag må alle vores kræfter være indstillet på at sende den borgerlige regering tilbage til ringhjørnet.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i 1. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s