Skatteudspil forgylder de rige!

Regeringen har netop fremlagt sit skatteudspil. Det indeholder markante lettelser i topskatten og kun forsvindende små gevinster for den øvrige befolkning.

Af Laila Lauridsen og Andreas Albertsen, SFU-Århus Nord

Regeringen har netop fremlagt sit skatteudspil. Det indeholder markante lettelser i topskatten og kun forsvindende små gevinster for den øvrige befolkning.

På trods af megen snak om at reformen skulle have en socialt afbalanceret profil, er der tale om rendyrket liberalisme med store lettelser til de, der i forvejen har det lettest. Selvom regeringen i årevis har talt om, at det skulle kunne betale sig at arbejde, må almindelige hårdtarbejdende danskere kigge langt efter en reel skattelettelse.

Regeringen gør et stor nummer ud af, at man både har lettet i bund, mellem og topskatten. Dette er dog tom snak. Reformen indeholder blandt andet:
– Topskattelettelsen sænkes med 1,5 procent-enhed fra 15 til 13,5 procent
– Mellemskatten på 6 procent afskaffes
– Bundskattesatsen nedsættes med 0,5 procentenhed
Men da mellem og topskatten i dag starter ved det samme indtægtsniveau, er det reelt en topskattelettelse på 7,5%. Da denne ændring er procentvis, er den klart til fordel for de der tjener langt over topskattegrænsen. Vi der ikke er så heldige at tjene over 370.000 kr. om året må nøjes med næsten uanseelige skattelettelser.

Regeringen har under forhandlingerne ofte nævnte, at danskerne betaler alt for meget skat af den sidst tjente krone. Men beskatningen af den sidst tjente krone er ikke det samme som den samlede skatteprocent. Som der er i dag betaler danskere der tjener under 800.000 årligt samlet set under 50% af deres indtægt i skat – hvis regeringen får deres udspil igennem skal man tjene langt over 1 mio. for at få en samlet skatteprocent over 50 %.

Nedenstående graf illustrerer, hvor meget de forskellige indtægtsgrupper tjener på regeringens skatteudspil (Beregningerne baserer sig på Ernst & Young’s skatteudregner, der varieres kun på indtægten).

unavngivet

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Skoling: Skolingsartikler og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s