SFU vs. KU om SU

Gårsdagens reformudspil fra regeringens skattekommission indeholder et forslag om, at man fremover kun skal kunne få SU i fire år frem for de nuværende seks. Det vil betyde, at færre får mulighed for at tage en uddannelse, og er derfor samfundsmæssigt uansvarligt og samtidig skidt for den enkelte. Derfor er SF Ungdom imod forslaget.

Læs her en artikel bragt i 24Timer for et par uger siden, hvor SFU’s formand Emilie Turunen battler Rune Kristensen, formand for KU, på SU-spørgsmålet.

Mening mod mening

24timer, 22.  januar 2009, 1. sektion, side 36

Der er et godt stykke til enighed, da vi spørger frontfigurerne i Konservativ Ungdom og SF Ungdom om det danske SU-system, hvor de studerende netop har fået mulighed for at tjene mere ved siden af SU’en. Rune Kristensen og Emilie Turunen er bestemt ikke enige om, hvordan det perfekte støttesystem bør se ud.

EMILIE TURUNEN
Hvad mener SFU om den nuværende SU-ordning? Vi er glade for, at Statens Uddannelsesstøtte findes, selv om vi gerne så, at den blev endnu højere. Vi er af den overbevisning, at man skal betragte SU’en som en løn, de studerende skal leve for, mens de læser på studiet.
Hvad ville SFU lave om i forhold til den nuværende SU? SU’en skal være høj nok til at dække alle leveomkostninger. I første omgang vil vi foreslå, at man hæver beløbet med 1.000 kroner, plus at man giver et tilskud til bogkøb hvert halve år. Og så vil vi gerne have, at SU’en blev reguleret i forhold til prisudviklingen i resten af samfundet. Det er blevet meget dyrt at leve – priserne på mad er steget voldsomt de senere år, men SU’en er ikke blevet reguleret, og derfor har mange været nødt til at tage lån og tage så meget arbejde, at det går ud over studierne.
Hvorfor skal studerende have SU, og ikke bare nøjes med et lån, de kan betale tilbage igen? SU’en skal ikke være et lån, men en løn. Langt de fleste unge har brug for SU’en for at kunne gennemføre studierne, uden at skulle arbejde for meget eller forgælde sig for resten af livet. Med SU’en sikrer vi, at alle unge, uanset baggrund, kan få en uddannelse.
Uden SU’en ville Danmark aldrig nå målsætningen om, at 95 procent skal have en uddannelse, og det ville betyde, at uligheden mellem en veluddannet elite og unge uden uddannelse ville vokse markant. I en tid, hvor den globale konkurrence fortsat øges, har det danske samfund en klar interesse i at uddanne de dygtigste, og det er SU’en i høj grad med til at sikre.
Hvad mener SFU om fribeløbets størrelse? Det er lige blevet sat op, og taget SU’ens størrelse i betragtning er vi tilfredse nok med det. Ideelt set så vi dog hellere, at SU’en blev sat op, så det ikke var nødvendigt med så meget arbejde ved siden af studiet.
Man skal ikke leve som kejser som studerende, men man skal kunne leve – kunne betale sin bolig, sin mad og have råd til nyt tøj engang i mellem.
Fribeløbet er lige blevet sat op, er der så ikke risiko for, at studietiden forlænges? Det kan der godt være risiko for, og hvis udviklingen fortsætter i retning af mere erhvervsarbejde, mens SU’en ikke hæves – eller i værste fald mindskes – så vil det være meget uheldigt og få konsekvenser for både frafald og for kvalitet.

RUNE KRISTENSEN
Hvad mener KU om den nuværende SU-ordning? Ordningen er en del af en generel ordning i samfundet, hvor man ikke skeler til behov, men hvor alle får hjælp fra staten i form af SU, børnecheck, boligydelser, dagpenge med videre. Faktisk modtager 75 procent af befolkningen penge fra staten hver måned. Vi mener i stedet, at man bør målrette hjælpen til de svageste, og så ikke hjælpe dem, der kan klare sig selv.
Hvad er der galt med den nuværende SU-ordning? Der er alt for mange som udelukkende lever af støtten. Den er tiltænkt som uddannelsesstøtte, men den er i dag socialhjælp til alle, der dermed også hjælper personer, der sagtens kunne klare sig uden. Det er med til at give Danmark verdens højeste skattetryk, og det rammer de studerende, når de efterfølgende skal have job.
Hvad mener I om SU-beløbets størrelse? Det skal være op til folk selv, hvor mange penge de skal bruge for at leve som studerende.
Det er mærkeligt, at man har fundet en sats, som alle skal have. Det bør staten ikke blande sig i, og derfor skal beløbet også kun gives til de mennesker, som har behov for det.
Hvis ikke man skal have SU – hvad skal de studerende så leve af? Studerende skal i stedet for støtten have mulighed for at tage et rentefrit statsfinansieret lån, så de selv kan bestemme, hvor meget de vil låne og efter uddannelsen igen vil betale tilbage. Laver man systemet om, vil færre blive afhængige af den støtte, som i dag har form af at være socialhjælp.
Samtidig skal de betale langt mindre i skat både under uddannelsen – og efter.
Hvad er der i vejen med det nuværende fribeløb? Det er en hæmsko, at folk ikke kan tage det studiejob, de gerne vil have. I dag er det kun ringe og irrelevante job, som man kan tage, så man ikke risikerer at skulle betale SU’en tilbage.
Fjerner man loftet, er det muligt at finde studierelevante job, der kan gavne uddannelsen, i stedet for at man skal stå på en tank eller gøre rent.
Risikerer man så ikke, at arbejdet bliver det primære, og at studietiden bliver længere end nødvendigt? Man lærer meget ved at arbejde praktisk med sit fag, men under de nuværende regler kan man ikke få lov til at arbejde ret mange timer selv i et studierelevant job. Det begrænser mulighederne for at den studerende kan få noget ansvar på sit studiejob, fordi man ikke må arbejde ret mange timer.

Emilie Turunen
¦ Formand for SFU på fuld tid.
¦ Næsten færdig som bachelor i Socialvidenskab og Arbejdslivsstudier på RUC.
¦ 24 år og bor sammen med sin kæreste i Københavns Nordvest kvarter.
¦ Fritiden går med familie og venner. Lidt løb, nogle gode bøger og fester med vennerne.

Rune Kristensen
¦ Fuldtidsjob som landsformand for Konservativ Ungdom.
¦ Bachelor i statskundskab fra Syddansk Universitet i Odense.
¦ 26 år og bosat i Græsted med kæresten Lea.
¦ Meget af fritiden går med parrets to hunde og to katte, og ellers er det friluftslivet, koncerter, stand-up, venner og familie, der trækker.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Info: Kampagner og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til SFU vs. KU om SU

  1. Mads siger:

    Go Rune!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s