“Så er der ingen kaffe til kagen!”

Fagforeningsfolk blokerede i september måned byggepladsen Mønten i København. Aktivisten har talt med VVS’eren og SFU’eren Ronnie Nielsen om sagen.

Hvad handlede konflikten om og hvad gjorde I?

Der arbejdede 100 polske håndværkere uden overenskomst på at renovere bygninger til luksuslejligheder. Det opdagede fagforeningerne og en blokade blev sat i værk. En blokade fungerer ved, at fagforeningsmedlemmer står foran byggepladsen fra tidlig morgen til sen aften med de røde faner. På den måde blokeres for leverancer af materialer og så videre indtil forholdene er i orden.

Hver morgen får blokadevagterne sidste nyt fra forhandlingerne mellem fagforeningerne og dem, der får bygget af de uorganiserede håndværkere – altså bygherren eller hovedentreprenøren.

Hvilke problemer oplever I på arbejdsmarkedet?

Vores udenlandske kollegaer, som arbejder uden ordnede forhold og uden overenskomst, får i snit mellem 30-40 kr. i timen. Ofte udbetales pengene sort, så alle snydes for penge til bedre velfærd. Hvis vanviddet forsætter kan det på sigt betyde, at danske håndværkere bliver arbejdsløse eller må gå kraftigt ned i løn. Og så er der ingen kage til kaffen!

Hvorfor jager I polakkerne? De kommer fra endnu dårligere forhold i Polen.

Nogen tror vi gør det på grund af fremmedhad, men det handler om alt andet end det. Vi gør det simpelthen kun for at beskytte de regler, som danske håndværkere og fagforeninger har kæmpet for i over 100 år. Vores udenlandske kollegaer er velkomne, men det skal være på nøjagtig samme vilkår som dem, vi selv går under.

Hvordan endte konflikten?

Efter mange møder og lange blokadedage lykkedes det endelig. De polske håndværkere rejste hjem og hovedentreprenøren lovede, at de nye håndværkere har ordnede forhold og overenskomst. En af dagene var vi 300 til en storblokade, hvor vores egen Villy Søvndal holdt tale. Det gav respekt!

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i 1. Bogmærk permalinket.

Et svar til “Så er der ingen kaffe til kagen!”

  1. Andreas A siger:

    Et godt og velgennemført interview, til en vigtig markering. Artiklen er en god vinkel på hvad problemet kan betyde, hvis ikke østarbejderne organiseres

    kam/h

    Andreas

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s