Syv år i Afghanistan

AF: Leon Rix Iversen, International Sekretær og Landsledelsesmedlem

Nu har Danmark været i krig i Afghanistan i 7 år. Det synes om uendeligt lang tid – emnets tragiske natur taget i betragtning. Det ser ikke godt ud. Vi har ikke kontrol over landet. Antallet af civile dræbte stiger og der synes mildest talt at være lang vej til stabilitet.

I SFU vil vi have de danske tropper ud af landet. Krigen er en fiasko og det synes mere og mere åbenlyst, at det ikke er antallet af våben, der afgør, om man får indført demokrati.

BBC har vist ved en undersøgelse, hvordan Al-Qaeda slet ikke står svækket, hvis du spørger civilbefolkninger. Og i Afghanistan er der ikke kommet ro og stabilitet, som folket fortjener.

SFU støtter ønsket om forhandlinger, som er fremsat af en britisk general. Mark Carleton-Smiths udmeling er markant:

“We’re not going to win this war. It’s about reducing it to a manageable level of insurgency that’s not a strategic threat and can be managed by the Afghan army.”

Og så vil vi have tropperne hjem. Så hurtigt som muligt. Og noget tyder på, at SFU’s linie nærmer sig en realisering. Både Hamid Kasai, dem afghanske præsident, og Helge Adam Møller, forsvarsordfører for Konservative har åbnet op for tilslutning til forhandlinger i stedet for våben – noget af tiden, i hvert fald, men man skal jo starte et sted.

Advertisements
Dette indlæg blev udgivet i Skoling: Skolingsartikler. Bogmærk permalinket.

4 svar til Syv år i Afghanistan

 1. Jacob Ravnø siger:

  Jeg er ikke helt enig i at vi bare skal trække tropperne ud. Hvis vi gør det vil Taleban bare undertrykke afghanerne igen og jeg synes ikke vi kan tilade os at lade dem i stikken. Derudover viser undersøgelsen på BBC ingenting om Taleban men om Al-Quaida og det er ikke det samme. Den krig der føres Afghanistan er en krig mod Taleban og ikke Al-Quaida og man fører den ikke for at bekæmbe terror, men for at fjerne Taleban fra Afghanistan. Grunden til man vil fjerne Taleban er fordi Taleban igennem de sidste 10 år har undertrykket den Afghanske befolkning og indført Kalifat. Jg ser krigen i Afghanistan som en nødvendighed, for jeg synes ikke vi kan tillade os at side i Danmark og være ligeglade med det Afghanske folk. Jeg ser det som en frihedskamp.

  Med Røde Hilsner
  Jacob Ravnø
  SFU-Odense

 2. Emma Howardsen siger:

  Jeg er rørende enig med Jens Ravnø.
  Hvis vi forlader Afghanistan nu er 7 års kamp tabt. Hvis vi tager vores tropper ud af Afghanistan vil Taleban igen kunne undertrykke det Afghaniske folk i ligeså høj grad som de gjorde for 7 år side. Det er en vigtig kamp, som der også skulle burde blive kæmpet andre steder som Afrika og andre undertrykte lande, men de har ingen olie, så dem er USA jo ligeglade med.

  Mvh. Emma Howardsen
  SFU Århus

 3. Pelle Dam siger:

  Kære Jacob og Emma

  Jeg er meget enig med jer i, at Teleban ikke er verdens flinkeste gutter. Men jeg tror simpelthen ikke på, at vi bare kan blive ved med at slås, og så er de en eller anden dag væk, og så er alt guld og grønne skove. De vil aldrig forsvinde – tværtimod bliver de stærkere, når vi bliver i Afghanistan som besættelsesmagt. Mange føler nemlig, ikke så overraskende, at det er temmelig nederen at ens land er besat af USA og CO., og at man ikke selv må bestemme, og så virker Taleban pludselig som et ok alternativ.

  Det er selvfølgelig et forsimplet billede, men det er ikke desto mindre meget basal menneskelig psykologi: Afghanerne vil gerne være herre i eget hus, og jo længere tid vi ikke vil lade dem være der, jo mere tillokkende vil det blive at gå over til den afghanske undergrunds-terrorist-hær.

  Derfor er vi simpelthen nødt til at trække soldaterne ud. Vi kan ikke længere undlade at forholde os til, at krigen går ad helvede til. På syv år er det ikke gået stort den rigtige vej – nu er vi nødt til at hjælpe afghanerne med at genopbygge landet frem for at blive ved med at bidrage til at smadre det.

  Det er ædelt at ville kæmpe for demokrati og frihed i fjerne lande, men demokrati er aldrig blevet påtvunget nogen udefra. Demokrati og frihed har et folk altid selv måttet tilkæmpe sig. Så hvor beundringsværdigt det end lyder, når du siger det, Jacob, så kan jeg simpelthen ikke give dig ret i, at vi fører en frihedskamp. Frihedskamp, det er noget, man fører på egne vegne. Det er noget, vi må lade afghanerne om selv at føre. Men vi skal hjælpe dem alt det vi kan med det – ved hjælp af en langsom udfasning af tropperne, fredsbevarende styrker i nogle år endnu, en gigantisk humanitær og infrastrukturel indsats og diplomatisk støtte.

  Dét kan vi gøre. Men vi kan ikke kæmpe afghanernes frihedskamp for dem. Så bliver vi selv undertrykkere.

  Bedste hilsner
  Pelle Dam
  SFU Århus Midt

 4. Anders Bech Pedersen siger:

  Jeg er meget enig med Pelle Dam.

  Vi har jo meget tydeligt set at krigen ikke rigtig fører nogen steder, efter 7 år uden nogen stor synlig forskel. Vi kan se det samme billede i Irak, hvor vi også har været i krig i 5 år. Der er jo et stort flertal i både Irak og Afghanistan som vil have invasionsstyrkerne ud af landene. Vi kan jo også historisk set konstaterer at det er næsten umuligt at vinde en krig i et land der ikke er ens eget, kik blot på Vietnam, det lider kæmpemæssige tab, men de bliver ved med at kæmpe til USA er ude af landet. Hvis vi ser på verdenskortet og så ser tilbage i tiden, der er jo ingen lande som har overtaget andre lande, kun lande som er blevet delt fordi man vil være selvstændig. Man kan IKKE vinde i et andet land, ikke i længden.

  Desuden mener jeg også at invasionsstyrkernes tilstedeværelse kun opiler til mere modstand hos lokalbefolkningerne. Og den mostand vil ikke stoppe før tropperne er ude af landet, derfor mener jeg at en hurtig med kontrolleret tilbagetrækning vil være den rigtige løsning, og så kun træde til hvis det virkelig går helt galt. Selv om jeg nu tror at Afghanistan kan klare sig selv.

  Venlig Hilsen
  Anders Bech Pedersen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s