Rig på krig

Af Andreas Albertsen, landsledelsesmedlem og ansvarlig for Afghanistankampagnen

Ofte beskyldes krigsførende nationer for at have økonomiske motiver for deres krige, denne artikel vil lave en vurdering af, hvordan de økonomiske aspekter af Afghanistankrigen er for de krigsførende nationer.

Det fremføres til tider, når snakken falder på hvorfor krige startes, at disse startes fordi de krigsførende lande ønsker at sikre sig penge og indflydelse. Selvom disse forklaringer godt begge kan være korrekte på samme tid, ser vi her på hvem der tjener penge på krigen i Afghanistan. Der vil i denne artikel ikke blive fokuseret på den humanitære side af krigen eller de udgifter krigen har for de lande der angribes.
Det bør helt sikkert fastslås, at det er dyrt at føre lange besættelseskrige. Det vurderes fx at Storbritannien har brugt 17 milliarder kr. på krigen i Afghanistan og 52,5 milliarder pund på krigen i Irak.
Men det er vigtigt at bemærke sig, at udgifterne til militæret kommer over de generelle skatter, herunder også udgifterne til de militære operationer. Det betyder at krigen betales af helt almindelige skatteydere i de krigsførende nationer.
Men indtægterne fordeles ikke ligeligt blandt indbyggerne og kommer i første omgang fra de ressourcer der var i de besatte lande. Indtægterne fra krigen tager hjemlige firmaer i koalitionslandene sig af. I Irak har AMEC og AEGIS Defense Services tjent henholdsvis 5 milliarder og 2,465 mia. kr. fra krigens start til 2006. AMEC byggede det forsyningsnet op koalitionen selv har bombet, og AEGIS har leveret beskyttelse som et vagtfirma. 1,071 mia. kr. har Chemonics International tjent på rådgivning i Afghanistan.
De nævnte firmaer er hverken værre eller bedre end så mange andre – og listen kunne laves uendelig lang. Men de nævnte beløb illustrer fint de store indtægter som disse firmaer har ved deres engagement i Afghanistan, og det viser at krige har en enorm omfordelende effekt i de angribende lande. Krige forgylder store selskaber og finansieres økonomisk almindelige skatteydere.

SFU markerer fra 7.oktober og frem 7-årsagen for Afghanistanskrigens indledning og vores modtand mod den danske deltagelse i krigen.

Læs mere om krigsomkostninger på:
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/guest_contributors/article3419840.ece
eller
http://www.corpwatch.org/article.php?id=13518

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Skoling: Skolingsartikler og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s