Konflikten kort og kontant

Hvad handler konflikten om, hvorfor bakker SFU op, hvad kan SFU gør gøre og hvad kan se selv gøre?

Det kan du se her!

Konflikten Kort og Kontant

Hvad handler konflikten om?

Konflikten handler om lønnen for offentligt ansatte de kommende år. De offentlige arbejdsgivere vil ikke at give mere end 12,8 % i lønforhøjelse de næste tre år, mens lønmodtagerne, primært sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og pædagogmedhjælpere, vil have 15 %.

Hvorfor bakker SFU op?

SFU bakker op om de strejkendes krav om højere løn og bedre vilkår. Konflikten handler ikke kun om helt rimelige lønstigninger til velfærdssamfundets kernetropper, men også om selve grundlaget for fremtidens offentlige sektor. De offentligt ansatte tjener i gennemsnit kun 73% af hvad privatansatte med samme uddannelseslængde tjener. Samtidig står den offentlige sektor overfor et stort rekrutterings- og fastholdelsesproblem. Hver anden ansatte i ældreplejen overvejer at sige op og tage job i det private, hvis ikke lønnen får et gevaldigt løft. For sygeplejerskerne kan det bedre betale sig at blive tilkaldevikar eller ansat på privathospitaler. Samtidig søger stadig færre unge ind på netop de uddannelser, der uddanner fremtidens offentligt ansatte. SFU er tilhænger af at sikre ligeløn og gøre op med ulighed. Og vi er tilhængere af at have en stærk offentlig sektor med god og gratis velfærd for alle. Begge dele forudsætter lønstigninger til de offentligt ansatte.

  • Et opgør med ulighed

I de seneste ti år er den rigeste femtedels andel af samfundskagen øget, mens alle andres andel af den samlede samfundskage er faldet. Det meste af væksten de seneste år er altså tilfaldet dem, som i forvejen havde mest. Fx har direktørernes lønstigninger været fem gange større end almindelige lønmodtageres. Hvis man vil mindske uligheden i samfundet er det på tide at tildele noget af væksten til de almindelige mennesker, som skaber væksten og får samfundet til at hænge sammen.

  • En fremtidssikring af den offentlige sektor

Hvis vi skal fastholde arbejdskraften i den offentlige sektor, er lønnen nødt til at komme op på et højere niveau. Problemet er ikke, at vi har fået en løn til at leve af i den private sektor, men at vi, mens Danmark aldrig har været rigere, har vi valgt ikke at give en anstændig løn til vores velfærdsarbejdere.

Hvad kan SFU gøre?

En faglig konflikt er et anliggende mellem fagbevægelsen og arbejdsgiverne. Men i dette tilfælde er arbejdsgiverne faktisk kommunerne, regionerne og staten – og politikerne har muligheden for at tilføre flere midler til forhandlingerne. Men da konflikten først og fremmest er et anliggende mellem fagbevægelse og arbejdsgivere er det dem, der har initiativretten. Men SFU skal gøre alt hvad vi kan for at bakke de strejkende op. Vi stiller to krav: For det første at støtte de offentligt ansattes helt rimelige krav om lønstigninger – politikerne skal smide flere penge på bordet nu! Og for det andet ved at få nedsat en lønkommision, som kan sikre reel ligeløn på sigt.

Hvad skal du gøre?

Kontakt de andre SFU’ere i nærheden af dig og indkald til et afdelingsmøde. Det skal ske hurtigst muligt, da konflikten kan blive stoppet af et regeringsindgreb efter en uge.

I bør lave:

Pjeceuddelinger: SFU har masser af flyers om konflikten. Tjek især ud, om der er sygeplejeseminarier, SOSU-skoler eller pædagogseminarier el. lign. Bestil på sfu@sfu.dk

Aktioner: Aktionskataloget kan findes på her

Kontakt til fagbevægelsen: Guide kan findes på www.sfunet.dk under Klassekamp2008

Følge med i kalenderen: På SFUNet ligger vi også en kalender op. Nøgledatoer er 20. april, hvor der markeres 100-året for kvindernes valgret til kommunalvalget og lønfest d.25. april

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Afdelingsarbejde: Presse, Info: Kampagner og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s