Konflikten er i gang – skriv et læserbrev!

Du finder her to eksempler på hvordan et aktuelt læserbrev om konflikten kan se ud.
Nederst er der gode idéer, facts og emner til et læserbrev du kan skrive omhandlende konflikten, løn og offentligt ansattes forhold.

Har du brug for en læserbrevs-guide, tryk her
Læserbrevseksempler (husk ikke at kopiere det, men brug det som inspiration):

Et læserbrev skal bygges op om følgende:

 1. Påstand
 2. Begrundelse
 3. Eksempel
 4. Indvending
 5. Konklussion
 6. Opsummering

Hermed eksemplerne:

Mere i løn!(overskrift)

Det er nødvendigt at give de offentlige ansatte mere i løn(påstand). Hvis vi ønsker en velfungerende offentlig sektor, der leverer ordentlig velfærd til borgerne i Danmark. Så må og skal vi gøre det attraktivt at arbejde i den offentlige sektor. Det er nødvendigt for at tiltrække arbejdskraft, at der gives en ordentlig løn(begrundelse for påstand). Når folk ved at droppe et job som Social og Sundhedshjælper, og tage et job som ufaglært på fiskefabrikken, kan få mere i lønposen, så er det klart der mangler hænder i det offentlige(eksempel). Lønnen er på denne måde helt afgørende for, om vi kan rekruttere folk til det vigtige arbejde.Mere i løn er et rimeligt krav, og et nødvendigt krav hvis vi vil have velfærd i fremtiden (konklusion)

Peter Steppe

Markskellet 51

6950 Ringkøbing

__________

Støt velfærdens kernetropper

af Klaus Kristiansen og Mathias Koch, formænd for SF’s Ungdom i Randers og Kasper Fuhr, regionsformand for SF’s Ungdom i Østjylland

Når sygeplejersker og FOA’ere indleder deres strejke, er det ikke kun et spørgsmål om, at de ønsker en løn, der svarer til deres kvalifikationer og indsats. Det sker også for at fremtidssikre vores fælles velfærd, for at vi kan rekruttere til de stillinger, der udgør velfærdens maskinrum. Uden arbejdskraft, ingen velfærd. Uden højere løn, ingen arbejdskraft.

I dag tjener en sygeplejerske kun 73 kr., hver gang en privatansat med samme uddannelseslængde tjener 100 kr. Det er årsagen til rekrutteringsproblemerne. Løngabet mellem det private og offentlige er en kæmpe trussel mod vores velfærd. En trussel, der må bekæmpes med højere løn og en ligelønskommission, der kan lukke dette gab.

Det vil VK-regeringen ikke. De vil ikke fremtidssikre vores velfærd. Det siger de ganske vist, men det overensstemmer ikke med deres handlinger. De vil ikke give de lønforhøjelser, der kan sikre vores velfærd. Et godt eksempel er, at de giver skattelettelser til de rigeste, mens de via afvisningen af sygeplejerskernes lønkrav udhuler sundhedssystemet for os, der ikke har råd til at tegne privat sygesikring. Kun de rigeste skal tilsyneladende have adgang til ordentlig velfærd. Er det det, vi ønsker?

Den fælles velfærd gør os stærke. Den giver os muligheder og et solidt fundament. Men den er under angreb af et løngab, der truer med at fjerne hele grundlaget for vores styrke, nemlig de offentlige ansatte. De er velfærdens kernetropper.

Vi kan sikre vores fælles velfærd, men kun hvis vi investerer i også økonomisk at værdsætte de offentligt ansatte, der dagligt kæmper for at give os bedst mulig service. Det er muligt. Men kun hvis vi prioriterer velfærd over skattelettelser. Sådan kan vi i fællesskab sikre den velfærd, der samler fællesskaber og tager sig af mennesker.

Derfor bør de strejkende sygeplejersker og FOA’ere møde opbakning fra alle, der har glæde af deres daglige indsats og alle, der ønsker god og lige velfærd.

___________

Inspiration, emner og facts som kan bruges til læserbreve omkring overenskomst, løn og offentligt ansattes forhold:

Hvorfor sende et læserbrev?

De forskellige avisers debatspalter er på mange måder en undervurderet kampplads. Alt for ofte overlades de til håbefulde, selvpromoverende folketingskandidater og mavesure mennesker med for god tid. At der her ligger et uudnyttet potentiale er helt klart, for faktisk forholder det sig sådan, at rigtig mange mennesker læser de debatindlæg der trykkes i avisen

Læserbreve vedrørende konflikten

Når der kan være særlig grund til at sende læserbreve i anledning af forårets strejker, er det fordi læserbrevene kan udfylde en lang række væsentlige funktioner, der er gavnlige for de offentlige ansattes krav. For det første vil et stort antal læserbreve der omhandler strejkerne og velfærd, være med til at skabe opmærksomhed om velfærdens tilstand i Danmark. Det har den effekt, at det kan være med til, at skabe opbakning omkrig strejkerne. Opbakningen i befolkningen er fuldstændig central, hvis strejkerne skal blive en succes.

Forslag til indhold

Læserbrevet kan fx handle om:

Vi har aldrig været rigere, hvorfor er velfærden ikke bedre

Danmark er rigere end nogensinde. Sidste år havde vi mere end 90 mia. kroner i overskud i statskassen, og kunne – ifølge finansministeren – snart købe hele verden. I år ser overskuddet ud til at blive endnu større. Det virker helt underligt, at kommuner så skal skære ned eller hæve skatten, når nu pengene ligger i statskassen.

Fogh mener der er råd til skattelettelser, men ignorerer velfærden

Anders Fogh har brugt 10 mia. på skattelettelser, mens den danske velfærd lider på grund af manglende investeringer. Fogh har fravalgt velfærden

Den offentlige sektor udsultes

Fogh har i sine 6 år ved magten haft en meget lav årlig vækst i den offentlige sektor. Denne vækst svarer på ingen måde til de opgaver vi som samfund står overfor, med flere ældre der skal passes og flere unge der skal uddannes. På denne måde blive den langsigtede tendens, at velfærdssamfundet nedbrydes.

Lokale nedskæringer

Mange kommuner har været nødsaget til at skære ned i de velfærdsopgaver de løser, det betyder færre penge til børnepasning, folkeskole og ældrepleje. På denne måde lider velfærden. Dette sker fordi kommunerne ikke får penge nok fra staten og medfører at der mangler hænder ude på de enkelte instituttioner

Flere hænder mere løn

De der skal sørge for at velfærdssamfundet fungerer i praksis, at vores gamle og vores børn bliver passet har for ringe forhold. De slider sig igennem en stresset hverdag, de har jobs som mange i vores samfund ikke regner for noget, og de modtager en løn der er alt alt for lav.

Fogh hævder at han har lavet en kvalitetsreform, men denne reform indeholder hverken mere i løn til de offentlige ansatte, eller flere offentlige ansatte til at udføre de centrale velfærdsopgaver.

Nedslidte offentlige bygninger

Mange offentlige institutioner er faldefærdige og slet ikke tidssvarende for et moderne velfærdssamfund, Fogh har lovet 50 mia. kr. til offentlige institutioners bygninger, men dette er langt fra nok. Det er måske lige nok til at holde skindet på næsen, efter 6 år med manglende investeringer på det område,

Rekrutteringsproblemet

Der bliver i fremtiden brug for flere offentlige ansatte, i takt med at der kommer flere ældre. Derfor er det nødvendigt at få flere folk i den offentlige sektor. Dette gøres bl.a. ved, at give de arbejdende en bedre løn.

BRUG eksempler fra hverdagen – f.eks. fra en stresset arbejdsplads, skole, en mor eller mormor der har dårlige vilkår på plejehjem m.m.

Alle kender nogen nedskæringerne går ud over, og har sikkert også selv mærket forringelserne. Dette er vigtige pointer at få med i læserbreve.

Nedslidte og stressede ansatte

Mange af de ansatte i den offentlige sektor lider af stress og en hård arbejdsdag. Dette skyldes at de skal løse nye opgaver, at de stilles overfor krav der gør, at deres arbejdsdag altid ender med at de må konstatere at de ikke nåede dagens opgaver. Dette stresser og slider på de ansatte, og giver i bund og grund en ringere service.

HUSK et ”derfor støtter jeg de strejkende”…

Husk at det kan være en god idé koble argumentationen op på støtte til de strejkende.

__________

Når du sender et læserbrev. Så send det samtidig også til Andreas Albertsen og Benjamin Bilde, der er læserbrevsansvarlige under konflikten. Kontakt også dem med spørgsmål eller hvis du har brug for hjælp

Andreas Albertsen: aa@sfu-aarhus.dk
Benjamin Bilde: bbb@stud.ku.dk

Advertisements
Dette indlæg blev udgivet i Afdelingsarbejde: Presse og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Konflikten er i gang – skriv et læserbrev!

 1. Andreas Albertsen siger:

  ahem.. i den sidste sætning må jeg lige undskylde. Jeg anbefaler at i kobler det op på støtte til de strejkende, og ikke efterårets demonstration.

  kam/h

  Andreas

 2. Anne Nielsen siger:

  Hermed rettet 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s