Tredje Venstre – for en radikal individualisme

”Tredje Venstre” er skrevet af nordmændene Magnus E. Marsdal og Bendik Wold. Den indeholder en indsigtsfuld analyse af kapitalismens ideologiske herredømme og giver 10 bud for en ny venstrefløjskurs. Pointerne er skarpe og sproget kraftfuldt.

Af Jesper Petersen, tidl. landsformand for SFU


Første bud til den nye venstrefløj lyder, at ”Venstrefløjen må være individualistisk”, og Tredje Venstre bærer da også undertitlen, ”for en radikal individualisme”. Hvad er meningen? Mindre kapitalismekritik og mere Tony Blair?

Nej, selvfølgelig ikke. Marsdal og Wold vil åbenlyst provokere med udsagnet, men det politiske budskab holder. Målt på evnen til at skabe rum for individets selvstændighed, individets værdighed og individets selvudvikling, er et socialistisk folkestyre simpelthen markedsliberalismen klart overlegen. Der findes ikke noget skel mellem frihed og lighed. Ved hjælp af bl.a. Marx og Rousseau analyseres socialismens forhold til individualisme som begreb. Og individets frihed fra kapitalens magt og markedsliberalismens utryghed er netop hvad Marx eftersøgte som resultat af arbejderklassens kollektive organisering.

Forud for delen om individualismen, analyseres kapitalismens ideologiske herredømme. Her er bogen stærkest. Samfundets almindelige ideologi og selvbillede er ikke længere et billede af et klassesamfund. I stedet hersker i dag den borgerlige individualismes ortodoksi. Ifølge Marsdal og Wold, udgøres denne ortodoksi af en treenighed af nyliberalismen, postmodernismen og underholdningsindustrien.

Nyliberalismen ser mennesket som et Homo Economicus, og etablerer forestillingen om, at der ikke er noget alternativ til kapitalismen og nyliberalismen. Postmodernismen konstruerer en opfattelse af mennesket som frit fra klasse, nationalitet og andre sociale identiteter. På den måde passer postmodernismen, som den findes i kulturen og videnskaben, som fod i nyliberalismens politisk-økonomiske hose. Det tredje element, underholdningsindustrien, skaber sit publikum som forbrugere i stedet for samfundsindivider, og lader os tro lykken findes i varer, tjenester og underholdning. På den måde udblæser f.eks. TV-mediet en menneskelig selvopfattelse, der med overlap til postmodernismen og nyliberalismen, giver grobund for den omtalte borgerlige indvidualismes ortodoksi.

Marsdal og Wold obducerer treenighedens elementer et for et, og de interessante pointer og historier står i kø – uden at den røde tråd går tabt. Især skarpheden i kritikken af reklamen, medierne og underholdningsindustrien, samt analysen af dens betydning for den ideologiske og symbolske magt i samfundet er slående og omtrent så bevidsthedsudvidende som et års forbrug af LSD.

Bogen anbefales til både nye SFU’ere og til de, der allerede har været igennem Marx’ samlede værker to gange (at bogen er på norsk er intet problem). Den tilbyder en forståelse af kapitalismens ideologiske dominans. Og det er jo først når man besidder den, at man kan udvikle de løsninger som bogen kun antydningsvist tager fat på med beskrivelsen af den radikale individualisme.

Jeg anbefaler varmt Marsdal og Wolds bog. Gør plads på reolen ved siden af Marx, Gramsci, Bordieu og Gert Petersen – her kommer Tredje Venstre!

Køb den her – kun 100 kr.!
Du kan bestille bogen på SFU’s landskontor til den sølle pris af 100 kr.+fragt. Send en mail til sfu@sfu.dk med dit navn og adresse.

Om forfatterne
Bendik Wold (f. 1979) er litteraturredaktør på Morgenbladet og har en fortid som ledende kammerat i Sosialistisk Ungdom.
Magnus Marsdal (f. 1974) er mangeårig journalist på dagbladet Klassekampen og har en fortid som medlem af Rød Ungdom i Norge, men er nu partiløs.
Begge er de aktive i Attac og styremedlemmer venstrefløjsprojektet Manifest.

Hvis du vil vide mere
Find mere om 3. Venstre, de ti bud til den nye venstrefløj, og links til andre omtaler af bogen på http://www.sfu.dk under Aktivisten-menuen.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Skoling: Boganmeldelser og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s