Socialdemokratiet som revolutionært parti

På SFUs lokalkonference 18.-20. januar 2008 holdt Kasper Bjering Jensen oplæg om Socialdemokratiet som revolutionært parti. Oplægget kan nu findes i renskrevet form her på SFUnet.

Hent “Socialdemokratiet som revolutionært parti (?)” her

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Skoling: Skolingsartikler og tagget , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Socialdemokratiet som revolutionært parti

 1. Thomas Allan siger:

  Meget spændende indlæg. Forneden i det forklarer du forskellen på den dialektiske og evolutionistiske materialisme.
  Jeg synes ellers at du i en debat på SFUs interne forum formulerede, at den dialektiske materialisme var en meget dogmatisk anskuelse af samfundet; nærmest at samfundsforandringen var forubestemt.

  Kammeratligst, Thomas A.

 2. Kasper Bjering Jense siger:

  Hej Thomas

  Har først lige set dit spørgsmål nu.
  Jeg har lige tjekket igennem – jeg kan simpelthen ikke finde begrebet “Dialektisk materialisme” nogen steder (men derimod begret “materialistisk dialektik”, som jeg mener er noget andet.

  Min pointe omkring begrebet “Dialektisk Materialisme” er, at det er et begreb der blev opfundet og udviklet af bolsjevikkerne i Rusland, ikke af Marx og Engels. Det dækker over et sæt af dogmatiske læresætninger, som bl.a. får dets tilhængere til at se universelle love – f.eks. sammenhænge mellem naturprocessen “vands fordampning” og samfundsprocesser som strejker og revolutioner. På den måde kan de tre bærende love i “Dialektisk Materialisme” forklare alt. Tilhængerne har også primitive ideologiske argumenter imod moderne naturvidenskabelige teorier som “Big Bang” og “universets rumelige endelighed”… typisk med henvisning til Lenins bog “Materialisme og Emperiokriticisme” fra 1908.

  Alt i alt mener jeg det dækker over dyb destruktiv dogmatik. Men man kan naturligvis vælge at kæmpe for at ændre den almene betydning af ordet… selv synes jeg det er spild af tid.

  Kasper

 3. Thomas Allan siger:

  Hej kammerat Kasper!

  Så det du forklarer om i dokumentet her er den materialistiske dialektik, mens det er den dialektiske materialisme der fungerer som disse dogmatiske læresætninger du her i din besvarelse specificerer? Blot for at få det på det rene.

  De to begreber har jeg nemlig fået sammenpludret til ét i det den sproglige forskel kun er den omvendte rækkefølge inkl. bøjningen.

  Kam. h. Thomas

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s