Nogle taber på socialisme – men de fleste vinder

Introduktion til SF Ungdom og socialisme

SFU – som organisation

2500 betalende (pt) over hele landet, fordelt på 110 afdelinger i 11 regioner.

Skæv verden

11 millioner børn dør hvert af årsager som kunne være undgået, fx banale sygdomme og sult. Imens betaler EU landmænd for at destruere deres produkter eller lagre dem for at holde markedspriserne oppe.

Mens vi starter krig i Irak, stopper vi ikke krigen og folkemordet i Darfur i Sudan.

Og mens 800 mio. sulter hver dag, samtidig er en af verdens største epidemier fedme!

De rigeste 2 % ejer mere end klodens fattigste befolkningshalvdel.

Det er i sandhed, en skæv verden vi lever i.

Og alt imens skaber vores produktion global opvarmning – selvom økonomer har udregnet, at det er en bedre forretning at løse verdens klimaproblemer end at lade være.

I øjeblikket bliver flere og flere sat på gaden i DK – alt imens at folk på Strandvejen mere end forgyldes fra top til tå i friværdi.

Og imens direktører som Henning Dyhremose og store multinationale selskaber skummer fløden i fratrædelsesordninger og lave selskabsskatter, så halter velfærden til lønmodtagerne og de uddannelsessøgende.

Problemerne hænger sammen

Som socialist kan vi se at problemerne hænger sammen. Alle problemerne har en fælles årsag: Nemlig det økonomiske system – kapitalismen.

Det er næppe en overraskende konklusion for jer. Men hvad er årsagen til at kapitalismen forårsager disse problemer eller i hvert fald ikke løser problemerne?

Profitmaksimeringen – kapitalismens pest

Svaret er profitmaksimeringen. Hensynet til at skabe profit står over hensynet til miljøet og hensynet til menneskene. De virksomheder, der er bedst til at skabe størst mulig profit, udkonkurrerer eller køber sine konkurrenter. Hvordan kan man så øge sin profit? Jo, det kan man ved at slække på miljø-krav eller løn, ferie og pension til virksomhedens ansatte. Det giver mening inden for den kapitalistiske logik, at have en virksomhed, der giver milliard-overskud og følge det op med masse-afskedigelser – for formålet er til stadighed at øge profitten til fordel for aktionærer og for at kunne udkonkurrere konkurrenterne. Alt andet bliver sekundært for markedskræfterne.

Politisk handling nødvendig

Derfor er der brug for politisk handling og forvandling af den verden vi lever i. Muligheden for og værdierne til at skabe en anden verden er dér – men viljen mangler hos magthaverne. For nogen taber på, at vi ændrer fordelingen af verdens værdier – nemlig verdens rigeste og magtfulde. Mens almindelige mennesker verden over vil få glæde af en forandret fordeling, hvor magten og værdierne ikke samles på færre og færre virksomhedsledere og magthaveres hænder.

Dét er SFU´s og mit væsentligste politiske projekt: At give alle folk muligheder i livet og indflydelse på deres egen skæbne.

Marx sagde i én af sine Feuerbach-teser, at det er vigtigt at konstatere verdens indretning – men at det er vigtigere at ændre den: Filosofferne har kun fortolket verden forskelligt, men det som det kommer an på er at forandre den.” Derfor er det vigtigt, at vi som organisation lægger en strategi for, hvilke midler vi gerne vil benytte os af for at ændre i den verden vi kender, og hvordan vi agter at skabe den verden vi forestiller os.

Socialismens resultater

Hvad er denne socialisme så? Det er straks mere omstridt. Deraf kan vi se de mange forskellige venstrefløjspartier. Én ting er dog fælles: Indgreb over de frie markedskræfter og i den private ejendomsret til produktionsmidlerne til fordel for fællesskabet.

Man kan se på nogle af resultaterne, vi i den socialistiske bevægelse har opnået til fællesskabet:

Ferie

Bedre arbejdsmiljø

Større løn

Pension

Gratis uddannelse

Ældrepleje

Børnepasning

Bedre miljø

Kollektiv transport

Hvert og et af disse har været i kamp mod kapitalkræfterne. Der findes fx stærke kræfter, der arbejder for at uddannelse skal være en handelsvare på linje med bananer. Altså hvor markedskræfterne prøver at brede sig til. Og den øgede løn og ferie er sket ved at lønmodtagerne, arbejderklassen, har gjort indhug i den profit, som de selv er med til at skabe.

Men kampen slutter ikke her. Der er flere mål. Det klasseløse samfund er ikke noget endnu. Vi har stadig hjemløse i Danmark, 800 mio. mennesker sulter og de 300 rigeste mennesker ejer lige så meget som den fattigste halvdel af jordklodens befolkning. Og de sejre vi har, kan der sagtens bygges videre på – den offentlige service kan blive bedre og det danske samfund mere lige. For ikke at nævne at lønmodtagerne stadig ikke har indflydelse på deres egen hverdag og virksomhed: Det er stadig kapitalistklassen der bestemmer enerådigt over produktionen og folks arbejdsdag. Og så er miljøkampen vist også langt fra en overstået sag.

Demokrati & miljø

Altså frihed à demokrati – ikke kun ved valgene hvert fjerde år, men også i uddannelsesinstitutioner, virksomheder og hverdagen i det hele taget. Som sagt: Mulighed for at forme sit liv.

Lidt mere om bæredygtighed – klimaforandringer, allergi. Også indgreb over for kapitalens udbytning og udnyttelse af naturen.

Bredere blik – fx SU i Urban i dag, masser af værdi, ingen grund til at tage fra hjemmeboende, når der er så megen værdi

Integration: Brug for alle – Kickstart integrationen nu!

Hvis alle indvandrere arbejde i samme omfang som etniske gammeldanskere, så ville vi rigeligt have råd til velfærd + indvandrere selv har en interesse i integration = minus fattigdom og isolation.

Regeringen har kun pisket og skåret på indvandrere og integration – man sagde, at der skulle færre ind for at man kunne komme gang i integrationen…tja…

Vi har solidariske løsninger uden pisk og nedskæringer – den røde tråd er solidaritet. Og integrationen er et samfundsproblem, som det ikke bare op til den ene indvandrer at løse.

I skoler handler det om at blande børnene – skolekammerat-effekten. Nej tak til privatskole-isolation! Og det handler om opkvalificering af skolerne til at håndtere integrationen.

Det handler om boligpolitik – vi skal ikke bo i ghettoer, men side om side. à bland boligtyperne. oa.

Arbejdsmarkedet – vi skal have flere i arbejde, det offentlige skal ansætte flere, vi skal give bedre erhvervs- og uddannelsestilbud, fx danskkurser, bedre merit, opkvalificering af socialrådgiver og arbejdsløshedssystemet + job-basarer og alternative modeller.

Det er nu integrationen, skal startes. Hver dag den forsømmes, bliver problemerne værre. . Regeringen har haft sin chance, SR har haft deres. De har vist, at de ikke magter opgaven. En god integration kræver en stærk venstrefløj – og en venstrefløj der tør handle. Det tør vi – vi har masser af idéer. Nu skal vi blot fortælle befolkningen dette – for uden befolkningens tiltro til at venstrefløjen kan løse disse problemer, vinder vi ikke næste valg.

At være aktiv i SFU

  • se afsnit 3.0 i Jonas’ oplæg
  • + evt. lave tværpolitiske projekter (Genstart Danmark evt) om afskaffelse af starthjælp med demo, koncert eller andet
  • Pjece-uddelinger
  • Aktioner
  • 1. maj
  • Sankt Hans-aften
  • Lidt om arbejdsmetoder, brainstorming, tænke et forløb mm.

Afrundning og perspektivering

Det altid været svært at se, nøjagtigt hvad der kunne og hvordan man kunne erstatte det kapitalistiske system til slut. Dette er ikke ualmindeligt for teorier, der vil noget grundlæggende anderledes end det bestående. Tidlige liberalistiske teoretikere havde heller ikke ned i detaljen planlagt eller forestillet sig det liberalistiske-kapitalistiske system.

Liberalisterne blev også mødt med hovedrysten og fik at vide, at deres idealer om demokrati og frie markedskræfter ikke kunne lade sig gøre. Det demonstrerer blot at forandring er mulig. Den anden og bedre verden er mulig. Langt hen ad vejen ved vi, hvilke problemer vi har, og hvilke løsninger vi kan tage i brug. I processen vil vi nærme os det socialistiske samfund, og ved hvert skridt mod den socialistiske horisont, vil mere af det socialistiske utopia komme til syne for os!

Advertisements
Dette indlæg blev udgivet i Skoling: Skolingsartikler og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s