Free trade – myth, reality and alternatives, Graham Dunkley

Doktrinen om frihandel er den klart mest dominerende, både når den internationale diskussion omhandler udviklingslande, men også når der tales om hvordan der skabes velstand generelt.Dunkley forsøger i sin bog at se på om de forskellige fortællinger der oftest stilles op som forsvar for frihandel er korrekte, og om frihandel på et teoretisk plan er en brugbar teori.

Bogen indeholder udmærkede (men kortfattede) gennemgange af frihandelsteoriens centrale elementer, såsom komparative fordele og gevinster ved at handle, men der gås også et spadestik dybere, idet de antagelser der ligger til grund for doktrinen ses kritisk efter i sømmene (eksempelvis antagelsen om perfekt konkurrence, fuld beskæftigelse og at der ses bort fra eksternaliteter).

Dette teoretiske efterfølges af en gennemgang af, hvad frihandel har ført med sig, der bestemt ikke falder ud til fordel for frihandelen.

Bogens sidste emne er globalisering, og dennes indflydelse på landes muligheder for at vælge andre udviklingsveje og/eller mål, end frihandel. Her er Dunkley klart åben for mere nationale og selvstændige udviklingsprojekter.

Bogens sidste del er en udmærket, men for de fleste nok ret gammelkendt, kritik af WTO og GATTS og andre frihandelsinstitutioner. En enkelte kritikpunkter der kan fremføres af bogen er, at Dunkley på idealistisk vis tillægger ideen om fællesskab meget stor betydning, at hans konklusioner fylder meget idet de blot er gentagelser af kapitlerne – og at der er et overraskende stort genbrug af formuleringer som ”myten er overdreven,” den store grad af enslydende formuleringer af konklusionerne gjorde at jeg ofte bare skøjtede henover disse.

Advertisements
Dette indlæg blev udgivet i Skoling: Skolingsartikler og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s