Velfærd frem for whisky!

Af Maria Alina

I Århus var 20.000 mennesker samlet, i Odense 12.000 og i København hele 90.000; så mange at demonstrationen bagende stod helt ovre på den anden side af Holmens Kanal. Og de stod der bestemt ikke uden grund! Igen i år er der nedskæringer i rigtig mange kommuner, med finansloven varsles massive besparelser på uddannelserne og tendensen til udlicitering og privatisering er stigende.

Alt sammen noget, som truer velfærden, og betyder mere stress, dårlige arbejdsmiljø, øget brugerbetaling samt forringede skoler, institutioner og sygehuse. Regeringen har valgt at bruge Danmarks økonomiske overskud på skattelettelser i stedet for velfærd. Et valg som giver de rigeste en flaske whisky og en dyr champagne mere om måneden imens de dårligst lønnede må nøjes med 4 pakker Läkerol. Danmark har aldrig været rigere! Der er råd til investeringer i uddannelserne. Der er råd til bedre løn i ældreplejen og billigere kollektiv trafik. Men Anders prioriterer altså whisky over velfærd. En prioritering som mindst 130.000 mennesker den 2.oktober viste, at de ikke var enige i. Takket være flere måneders hårdt benarbejde, med SFU som drivkraft på alle niveauer, lykkedes det velfærdsbevægelsen at stille Fogh svagere end han allerede står.

Læs her en reportage fra dagen, hvor selv whiskybæltet valgte velfærd:

”Bedre velfærd!” råber vi og rækker neongrønne flyers ud midt i flokken af travle pendlere. ”Ja tak, det trænger vi til” svarer en mand og griber en, inden han hopper ind i toget på vej til arbejde. Kl. er lidt i syv om morgenen, det er den 2.oktober, og i SFU-Hillerød er vi taget tidligt ned på stationen for at få mobiliseret de sidste mennesker til velfærdsdemonstrationerne om eftermiddagen.

Der bliver gabt en del, imens vi står og venter på, at de første hold busser kommer ind, for de fleste af os har været for spændte til at kunne sove. Hvor store aftryk vil 2.oktober sætte?

Men så begynder flok efter flok at stige ud af busser og tog og al grubleri bliver gjort til skamme; rigtig rigtig mange tager imod vores flyers og proklamerer, at de vil slutte sig til os ved Christiansborg. Der går en halv time, og så kan vi råbe: ”Hvem får den sidste flyer?” Og imens en familiefar hopper højt for at fange den, tager vi stemmerne i brug: ”Sig fra nu og kom til demo for bedre velfærd. Vi ses kl. 16:30 foran Borgen!” Skal vi have de københavnske gader fyldt op med kampglade mennesker senere på dagen, så kan vores mobilisering dog ikke stoppe her. Så klokken otte bannerdropper vi budskabet fra stationshegnet: ”2. oktober – Velfærd nu!” Det sker, i samme øjeblik som alle gymnasieeleverne går forbi – på vej til en dag med blokader og protesttaler imod

besparelserne på uddannelsesområdet. For det er ikke kun på stationen, at folk bakker op om velfærdsprotesterne. Over hele landet har elever og studerende blokeret for undervisningen og hjemmehjælpere nedlagt arbejdet. På Frederiksborg gymnasium danner vi en menneskekæde rundt om hele skolen for at vise, at befolkningen må stå sammen og kræve politiske handling. Og det gør vi.

Formiddagen går med i fællesskab at skrive læserbreve og pressemeddelelser, kontakte journalister, tage billeder og male bannere. Og vi gør det i et tempo, som sikkert ville have gjort både Statsministeren og Bertel Haarder lykkelige, hvis altså det havde været danske stile eller blækregninger vi skrev og ikke paroler imod brugerbetaling, besparelser og privatisering.

Men vores høje tempo skyldes ikke, at regeringen svinger pisken over os. Det skyldes for det første, at 2. oktober er dagen, hvor vi for alvor har mulighed for at vippe til Anders og hans skude, som allerede er på gyngende grund, så den måske tipper inden næste valg. Og for det andet at de spandevis af kaffe, vi har drukket de seneste dage, begynder at virke, og blandet med gejst og spænding gør det os kun endnu mere aktive og kampklare. Et par drenge laver en hyldestsang til kaffen, som langt de fleste SFU’er rundt om i landet sikkert kan bakke op om. For skal man være drivkraft i en bevægelse som velfærdsbevægelsen, kræver det, at man kan holde sig vågen længe, og stå tidligt op næste morgen. Det kræver klare hjerner, erfaring og gode aktivister først at samle arrangørerne og senere mobilisere den brede befolkning. Men det er heldigvis 3 ting, som SFU er rig på.

I toget på vej til København laver vi highfive og klapper hinanden på skuldrene efter en vellykket fordemonstration på Hillerød Torv, der dog på ingen måde kan hamle op med hvad, der møder os da vi kommer til Christiansborg Slotsplads. Lynhurtigt bliver vi suget med i mængden af mennesker, som rykker tættere og tættere sammen. Der er helt klart mere trængt her på pladsen end i klasseværelserne på selv de hårdest ramte skoler, men det giver ikke anledning til sure miner, kun jubeludbrud og gode avisoverskrifter.

”Hvad vil ha’? Hvad er det vi mangler?” spørger Mathias Tesfay og Nanna Westerby, dagens konferencierer, fra scenen, og vi svarer: ”Mere i løn, flere hænder!” samtidig med, at vi løfter skiltene med FOA’s røde hænder på. Og imens konfettien falder ned over os, får vi dagens første nye SFU-Hillerød medlem. ”Fedest!” råber vi i munden på hinanden, for det overgår alle forventninger. Men det er ikke kun fedt, at SFU vokser. Det er også fedt, at så mange almindelige mennesker er mødt op her på pladsen for at sige fra. Nu!

Så højt at ikke engang larmen fra TV2-news helikopteren kan overdøve det! Tidligt næste morgen er der til gengæld stille på slotspladsen. Bortset fra et forladt banner og lidt farvestrålende konfetti er det hverken til at se eller høre, at vi dagen før har været 90.000 mennesker samlet her for at råbe politikerne op. Men inden bag Borgens mure ryster regeringen i bukserne. De har hørt os, og de ved nu, at det er alvor, når SFU siger: Vi fyrer Fogh!

Advertisements
Dette indlæg blev udgivet i Reportager og tagget , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Velfærd frem for whisky!

  1. maria kortenbach siger:

    det er virkelig godt at vi stiller os op og råber højt, vi skulle næsten gøre det noget oftere, et ordentligt skulderklap til jer!!!
    er selv forholdsvist nyt medlem, og er ked af at jeg ikke kunne komme med til den Demo. En ting til, som er virkelig godt er, at i reklamerede rigtig godt, uden at alle var blevet bombarderet sådan med kæmpebannere, klistermærker på stoppesteder mm. var der ikke så mange som havde vidst at denne demonstration var der… Trés Bien!!!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s