Colombia: I undertrykkelsens skygge spirer håbet

Af Peter Westermann

Den 30. maj genvandt Colombias højreoriente­rede præsident, Alvaró Uribe, magten. Gennem undertrykkelse og meto­der, der nærmer sig decideret valg­fusk, opnåede Uribe 62% af stemmer­ne. Det overraskende var imidlertid, at 22% af vælgerne trodsede Uribes totalitære magtapparat og stemte på den venstreorienterede alliance Polo Democrático Alternativo.

SFUs søsterparti JUCO har været en vigtig drivkraft bag alliancen. Jeg mødtes med Martha Bolivár og Andres Paredes, der var på besøgstur hos vores nordiske søsterpartier. De gav et skræmmende billede af et land og en befolkning, der lever i uretfærdighed og med daglig under­trykkelse.

Opposition er terrorisme – politisk forfølgelse er hverdag

Præsident Uribe er tydeligt inspireret af hans allierede fra Nord, George Bush, og stempler al opposition som terrorisme. Efter valget har Uribe be­ordret politi og paramilitære grupper til at øge den forfølgelse af oppositi­onskræfter, som de indledte allerede i tiden op til valget. Undertrykkel­sens lakajer har mange metoder, der spænder over overvågning og regi­strering af venstrefløjens aktivister, trusler og dødslister. Politiske arre­stationer og endda forsvindinger og mord, tvinger mange unge på flugt. I Colombia er 3 millioner mennesker internt fordrevne pga. borgerkrigen.

”Vi er nødt til at kæmpe politisk; frygten må ikke vinde.”

Undertrykkelsen har dog ikke afskrækket aktørerne i Polo, der ufortrødent kæmper videre for en styrket alliance. De kæmper både for organisatorisk styrkelse, men også for fortsat at styrke alliancens præsidentkandidat, Carlos Garivias position. Den 30. november afholder Polo således sin første kongres, hvor et politisk program skal vedtages. Polo er ikke kun en valgalliance, men en alliance, der kæmper mod uretfærdighed og Uribes økonomiske reformer, herunder indgåelsen af den neoliberalistiske frihandelsaftale med USA , kaldet TLC.

JUCOs (SFU’s søsterparti) og Polos næste store opgave bliver lokalval­gene til næste år. Der er store risici forbundet med at føre valgkamp i oppositionen. At sætte sit ansigt på en valgplakat er ofte det samme som at udlevere sig selv til de paramilitæ­re grupper. Martha, der er uddannet advokat, overvejer selv at stille op. Hun er bange, men slår fast, at ”vi er nødt til at kæmpe politisk; frygten må ikke vinde.” Mange steder er man dog tvunget til at opstille spøgelses­kandidater – mennesker, der ikke eksisterer!

Potentialet ligger i ungdommen

JUCOs stærkeste område er studen­terbevægelserne, hvor JUCO sam­tidig er den stærkeste aktør. En af årsagerne til prioriteringen er, at det kan være for farligt at lave partipo­litik. Den brede studenterbevægelse giver således mere rum for politisk arbejde mod regeringen. Universi­teterne emmer af politisk aktivitet – oftest centreret omkring venstre­fløjen og JUCO, der har tillidsposter på 28 af landets 32 universiteter. Selv i studenterbevægelsen er politisk aktivitet dog farlig. Det hemmelige politi infiltrerer ofte bevægelsen og i samarbejde med paramilitære grupper og uropatruljer overvåges bevægelsen og bekæmpes med vold, der sanktioneres af regeringen og retssystemet. Således har systemet lukket øjnene for den systematiske undertrykkelse, der har kostet man­ge aktivister livet. Men JUCO fort­sætter kampen for at give magten tilbage til de studerende og befolk­ningen. Overbevisningen og modet er til stede – hvilket klart lyser ud af Marthas og Andres’ øjne.

Denne artikel blev førstegang bragt i Aktivisten Intern, et nu nedlagt SFU blad, i september 2006

Advertisements
Dette indlæg blev udgivet i Skoling: Skolingsartikler og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s