For og Imod – SF i regering

Debat: For og Imod SF i regering

For SF i regering

SF i regering – for maksimal folkesocialistisk indflydelse

Af: Astrid Krag, SFU-Sundby

SF skal søge at komme i regering efter næste valg. Det handler om, at maksimere den folkesocialistiske indflydelse i

dansk politik. Vender de politiske vinde efter et valg som meningsmålingerne viser i dag, vil det være med SF i regering, med hvad dertil hører af indflydelse på regeringsgrundlag, stort embedsapparat, der kan arbejde for SFpolitik og markante SF-aftryk på ministerområder såvel som den samlede regeringslinie.

Det vil kræve en kraftindsats fra SF i forhandlingerne efter et valg at sikre, at vores mandater også udmønter sig i klare, politiske resultater – men med stærke forhandlere ved bordet bør det også kunne lade sig gøre. Det har man set i Norge, hvor man efter bare et år med SV (Sosjalistisk Vensterparti – SF’s søsterparti) i regering kunne opremse en lang liste af SV-resultater: norske soldater hjem fra Irak, stop af al privatisering af togdrift, væk med brugerbetaling på bøger på de videregående uddannelser, markant forhøjelse af miljøstøtten og gratis gældslettelse for verdens ulande. Og et SF med ministertaburetter vil være markant bedre stillet i arbejdet med fortsat at komme med progressive, venstreorienterede bud på en ny politisk kurs for Danmark, fordi embedsapparatet i SF-ministerierne ville skulle arbejde med at udarbejde SF-forslag. Der vil blive travlt i det folkesocialistiske parti, uden tvivl, men det ville være en travlhed, der afspejlede stor indflydelse på dansk politik.

SF garant for Foghs exit og ny klar kurs for Danmark

Mere strategisk kan man sige, at for at SF overhovedet kan få indflydelse på en kommende regerings politik, er det afgørende, at Fogh forsvinder og regeringsalternativet rykker til venstre. Indtil videre har der kun været et synligt alternativ til Fogh-regeringen, fordi SF har insisteret på at ville magten gennem regeringsdeltagelse og derigennem samlet oppositionen.

SF i regering vil også modvirke den slingrekurs, som man så op igennem 90’erne, hvor SR-regeringen skiftevis lavede aftaler med SF og partierne til højre, med stigende ulighed som følge. Slingrekursen var med til at modvirke mange af de positive fingeraftryk, som SF fik sat i kraft af rollen som parlamentarisk grundlag.

Så: SF skal i regering. Fordi det kan være vejen til at maksimere den folkesocialistiske indflydelse. Og fordi det kun er os, der kan sikre en ny regering og en ny politik til glæde for flertallet af danskere.

Imod SF i regering

Regeringssamarbejde er ikke en farbar vej – endnu

Af Andreas Albertsen, SFU-Århus

Indledningsvist er det vigtigt for mig at fastslå, at SF selvfølgelig skal i regering – på et tidspunkt. Om tiden er moden til at SF skal i regering er svært at sige, det kræver grundige overvejelser.. Personligt har jeg 2 ting der er bydende nødvendigt før regeringssamarbejdet kan overvejes.

Indre afklaring

Inden det overhovedet burde komme på tale at indgå i et samarbejde med det højredrejede socialdemokrati, burde vi i den folkesocialistiske bevægelse tage en alvorlig diskussion af, hvad vi egentlig er villige til at acceptere. Hvis jeg ikke som aktiv socialist skal ende med at demonstrere mod mit eget moderpartis politik, så skal vi være fuldstændigt klar over hvilke områder vi ikke ønsker at lave politik med de skattestopselskende socialdemokrater og de asociale Radikale.

Denne klare aftale skal ikke blot være et notat der ligger i hovedbestyrelsen, men det skal være noget der er alle medlemmer og vælgere bekendt. Løfter er ikke noget man bruger i politik, men denne gang er det nødvendigt. For der er ingen grund til at tro at SF ikke, som alle socialister der nogensinde har rørt ved magten, vil blive bedt om at vise ”ansvar” og ”samfundssind.” Vi er i partiet nødt til at vide hvad Villy svarer. Vi mangler en klar aftale om hvor langt vi vil gå af kompromis’ets vej.

Parlamentarisk styrke

Størrelse er magt i Folketinget, inde på borgen har vi i hverdagen en styrke der svarer til det antal mandater vi har efter næste valg. Sådan en diskussion er selvfølgelig præget af gætteri. Dog skal det huskes at SF har en særlig evne til at score lavere på valgdagen end i meningsmålingerne, så et rimeligt gæt er nok de 15 mandater flere meningsmålinger giver os lige nu. Det ville være et flot valg, men ikke noget der ville ryste Socialdemokraterne med 49, og desværre nok heller ikke noget der kunne trække det højredrejede arbejderparti væk fra Det Radikale venstre der ligeledes står til 15 mandater. Politik er det muliges kunst, og jeg frygter at meget lidt er muligt i et flertal med det indre styrkeforhold. Vi mangler parlamentarisk styrke inden vi kan gå ind i et regeringssamarbejde.

Så nej, jeg mener ikke tiden er moden til at indgå i et regeringssamarbejde. Vi er ikke stærke nok, og der er simpelthen for meget usikkerhed. Lad os tage 4 år til med det der er bydende nødvendigt: Opbygge og styrke partiet, styrke og radikalisere de sociale bevægelser!

Advertisements
Dette indlæg blev udgivet i Debat: For og imod og tagget , . Bogmærk permalinket.

Et svar til For og Imod – SF i regering

  1. Carl Valentin siger:

    Jeg synes klart at argumenterne for, er klart stærkere end argumenterne imod. SF er modent til en plads i regeringen! Vi er blevet stærkere, meget stærkere. 23 mandater er ikke så lidt! Jeg håber virkelig på at vi kommer i regering med S & R og får Ø som støtte parti ved næste valg 🙂

    – Carl Valentin

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s