Debat om nyt Principprogram: Klassekamp i et nyt årtusinde

Af Kasper Bjering Jensen, SFU-Sundby

At gennemføre samfundsmæssige foran­dringer kræver at man samfundsmæssig magt. Magten kan have mange ansigter. Politisk, ideologisk og økonomisk magt er blandt de mest kendte magtressourcer, som dog alle hænger uløseligt sammen.

Den mest fundementale magt er kontrol­len over samfundets produktion. Den der kontrollerer produktionen af værdier, har en helt afgørende indflydelse på hvilke valg et samfund har mulighed for at træf­fe. F.eks. kræver det kontrol over produk­tionsmetoderne, hvis disse skal blive reelt miljøvenlige.

I det kapitalistiske samfund er kontrollen med produktionen, og dermed store dele af økonomien, helt uden for demokratiets kontrol. Faktisk er det en fast del af et bor­gerligt demokrati, at statens domstole og voldsmonopol står til rådighed for kapita­lejerne, når deres private kapital trues.

Denne magtmæssige skævhed har dog vist sig kun at eksistere på kapitalismens ideologiske overflade. Den kapitalistiske produktion er helt og holdent afhængig af arbejdskraft, der kun findes i form af mennesker, som kan træffe deres egne valg.

Når arbejdende mennesker vælger at stå sammen, kan de reelt dreje de økono­miske beslutninger på såvel den enkelte virksomhed, som i hele samfundet, i en anden retning end kapitalejernes. De ar­bejdendes konsekvente sammenhold re­præsentere altså en reel og konkurrerence magtfaktor i samfundet.

Det strategiske udgangspunkt for en lang­sigtet socialistisk forandring, er at opbyg­ge magtressourcer som har fundementalt modstridende interesser med kapitalens.

Dvs. at organisere almindelige arbejdende mennesker, så de faktisk har magt til at gennemføre deres politik.

Den helt centrale strategiske diskussion er derfor hvordan vi opbygger en klassebevæ­gelse blandt almindelige mennesker, som kan kæmpe klassekampen mod kapitale­jerne. Hvordan vi får denne bevægelse til at rejse ikke blot konkrete politiske krav, men også et revolutionært krav om et helt andet samfund, hvor magten ikke skævt fordelt.

Denne artikel blev første gang publiceret i Aktivisten Intern, et nu nedlagt SFU blad, i august 2007

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Debat: Nyt principprogram, Skoling: Skolingsartikler og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s