Debat om nyt Principprogram: Den marxistiske inspiration

Af Andreas Albertsen, SFU-Århus Nord

SFU’s vedtægter slår fast, at vi er en marxistisk inspireret organisation. Dette præger principprogramgruppens arbejde med at skrive et udkast til et nyt princip­program.

Når vi anvender marxismen i vores anal­yse af samfundet, giver det en lang række muligheder der ikke ville være mulige uden. Marxismen sætter os i stand til at skære igennem samfundets glansbillede af sig selv.

I principprogrammet anvendes marxis­men grundlæggende til 2 ting, til at analysere klassesamfundet og til at kritisere den dominerende ideologi.

Klassekampen

Det nuværende samfund er et klassesam­fund. I dette er de 2 væsentligste klasser arbejdere og kapitalister. Arbejderne pro­ducerer, og skaber værdierne i samfun­det, i denne produktion skabes der også merværdi. Merværdien, der er forskellen på hvad den producerende arbejder mod­tager i løn, og værdien af hans produkt, bliver indkasseret af kapitalistklassen. Denne proces er mulig fordi den private ejendomsret sikrer, at de besiddende kan berige sig, og at arbejderne, der ikke ejer maskiner til at producere med, er tvunget til at sælge deres arbejdskraft for at leve. Marxismen stiller os i stand til at identificere den grundlæggende konflikt i vores samfund, konflikten mellem kapi­talister og arbejdere, klassekampen.

Ideologikritik

Marxismen gør os også i stand til at kritisere den herskende ideologi. Den gør det muligt at forstå hvorfor kræfter i vores samfund presser på. for at gøre alt til varer der kan sælges for profit. Ligeledes bliver det muligt for os at se og kritisere hvordan det kapitalistiske samfund lader sine tanker og løsnings­modeller gennemsyre alle dele af samfun­det. Det ser vi i uddannelsessystemet og mange andre steder hvor der kun tænkes inden for rammerne af det bestående. Marxismen hjælper os til at gennemskue hvordan kapitalismen begrænser men­neskers måde at tænke på.

På disse måder stiller den anvendte marxisme os bedre, og gør os stærk­ere i kampen for en bedre verden.

Denne artikel er første gang publiceret i Aktivisten Intern, et nu nedlagt SFU blad, i august 2007

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Debat: Nyt principprogram, Skoling: Skolingsartikler og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s